Çene Geriliği Tedavisi – Prof. Dr. Celal Çandırlı

Çene Geriliği Tedavisi – Prof. Dr. Celal Çandırlı

Çene Geriliği Tedavisi – Prof. Dr. Celal Çandırlı

Çene geriliği sanılanın aksine yaygın bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Toplumda genellikle alt çenede gelişim geriliği sık görülmektedir.

Profesyonel olarak çene cerrahisi alanında hizmet yürüten hekimler doğru tanı ve tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Alt ve üst çenedeki yapısal bozulmaların meydana gelmesi durumunda, bu bozulmaların en etkili şekilde giderilmesini sağlamaktadırlar.

Çene Geriliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çene yapısının doğuştan veya zamanla, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak değişmesi ve farklı bir çene yapısının ortaya çıkması at ve üst çenede bozulmalara neden olur. Bu tür ortodontik sorunlar dişlerdeki dizilim bozukluklarını, alt ve üst çenedeki problemleri kapsamaktadır.

Çene problemi yaşayan kişilerde gerilik olması durumunda, söz konusu rahatsızlık dışarıdan fark edilir ve gözle görülür. Genellikle bu kişiler yandan bakıldığında daha kavisli bir yüze sahiptir. Çenede gerilik problemi yaşayan kişilerde ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;

1 - Alt Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir?

Dışarıdan bakıldığında net bir şekilde alt çenede bulunan gerilik anlaşılabilmektedir. Ancak bu rahatsızlığın belirtilerini bilmek erken teşhisle tedaviye başlamak için önemlidir. Alt çenede geriliği bulunan kişilerde ortaya çıkan belirtiler şöyledir;

  • Çene ve çene eklemlerinde gelişen ağrılar
  • Burun değil, ağızdan nefes alma durumu
  • Diş eti problemleri
  • Diş etlerinde ön dişlerin teması nedeniyle meydana gelen bozukluklar
  • Konuşma bozuklukları, çiğneme ve yutkunmada sorunlar
  • Yandan bakıldığında anormal bir çene yapısı

2 - Üst Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir?

Toplumda üst çenede gerilik yaygın bir problem değildir. Ancak bu alanda geriliğe sahip kişiler bazı belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler ise şöyledir;

  • Dişlerde aşırı aşınma
  • Çene eklemi problemleri
  • Yutkunma ve çiğneme güçlüğü
  • Yüz asimetrisinin bozukluğu
  • Baş ağrısı
  • Dişler arasında boşlukların oluşması

Çene Geriliği Neden Olur? Çene Gelişim Geriliği Nedenleri Nelerdir?

Çeneden çoğu zaman gerilik görülmektedir. Bu durum genetik olarak ortaya çıkabildiği gibi ergenlik döneminde bazı travmaların yaşanmasıyla da kendini göstermektedir. Aynı zamanda uygun olmayan doğum uygulamaları ve kişilerdeki gelişimsel problemler de, çenede geriliği meydana getirebilir.

Bir diş hekimine başvuran kişilerde görülen çenedeki geriliğe neden olan diğer nedenler ise şöyledir;

Çene Geriliği Nedenleri

Romatoid artrit ( eklem romatizması)

Hamilelikte annenin aldığı ilaçlar

Üst çenenin daha dar olması

Parmak emme alışkanlığı

Çene bölgesini etkileyen travmalar

Alt dudak emme alışkanlığı

Anormal kas fonksiyonları

Ağızdan solunum bozukluğunun bulunması

Çene Geriliği Nasıl Geçer?

Üst ve alt çene geriliği nasıl düzelir? Genellikle ortodontik tedavi veya ortognafik cerrahi yöntemleri ile bu rahatsızlıklar düzeltilmektedir. Bu tür tedavi yöntemleri ile üst çene ve alt çenenin optimal pozisyona hizalanması sağlanmaktadır.

Çene kapanmasının uyumsuz olması veya alt çene ve üst çenenin birbirini tamamlamaması durumunda, ameliyat önerilmektedir. Celal Çandırlı Diş Kliniği hekimleri çenenin iskelet yapısını düzeltmeyi amaçlayan cerrahi yöntemle sorunu ortadan kaldırmaktadır. Bu tarz uygulamalar yetişkinlere ve büyük çocuklara uygulanmaktadır.

Küçük çocuklardaki çene problemlerinde ise çene gelişimini destekleyen ve dişlerin doğru pozisyonda kalmasına yardımcı olan tedaviler uygulanır. Bunlar ise şöyledir;

1 - Alt Çene Geriliği Egzersizleri Ne İşe Yarar?

Fizyoterapistler tarafından önerilen çene egzersizleri çene konumunu düzeltmeye ve çene kaslarını güçlendirmeye yardımcıdır. Çoğu zaman çocuklara bu egzersizler önerilmektedir.

2 - Alt Çene Geriliği Aparatı Nedir?

Çene bozukluklarında braket ve teller kullanılmaktadır. Ortodontik tedavi yöntemlerinden biri olan bu uygulamalar, dişlerin düzenlenmesi ve çene konumunun iyileştirilmesine yardımcıdır. Ayrıca genişletici cihazlarda çocuklarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Ağızlık ve diş teli kullanımı da, yetişkinlerden daha çok çocuklarda meydana gelen sorunları tedavi etmek için tercih edilmektedir.

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene ameliyatı özel ve devlet hastanelerinde genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın tam teşekküllü bir hastanede, iyi bir çene cerrahı tarafından yapılması uygundur. Çünkü bu tarz ameliyatlarda hijyene ve sterilizasyona dikkat edilmediğinde enfeksiyon riski son derece yüksektir.

Normalden küçük ya da geride olması durumunda çene kemiği kesilerek çenelerin birbirine uyumlu olması sağlanır. Kesilen bölgede oluşan aralara kemik dokusu eklenir. Daha sonra ise titanyum plak ve vidalarla çene sabitlenir.

Çene ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgiler çene muayenesi sonrası verilmektedir. Celal Çandırlı Diş Kliniği’nde öncelikle hastalar detaylı bir çene muayenesine girmekte ve ardından fiyat bilgisi almaktadır.

Alt Çene Geriliği Ameliyatsız Tedavi Edilir mi?

Çene problemlerinde farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Çene ameliyatı bu tarz tedavilerde iyi bir seçenek olsa da, ameliyatsız olarak da sorunların çözüme ulaşması mümkündür.

Çenenin yapısına göre diş teli tedavisi ve kamuflaj tedavisi gibi yöntemleri tercih ederek, acısız bir şekilde çene yapınızı daha sağlıklı bir görünüme kavuşabilirsiniz. Operasyonun cerrahi veya cerrahi olmayan şekilde yapılmasına mutlaka bir hekim karar vermelidir.

Alt Çene Geriliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Alt çene geriliği ameliyatı olmak istemeyebilirsiniz. Ancak çenede gelişim geriliği görülmesi istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olmaktadır. Özellikle estetik görünüş bozukluğu, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarındaki bozukluklar sizi ciddi anlamda rahatsız edebilir.

Bu durumu hem sağlık açısından hem de psikolojik açıdan iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Çünkü bu tarz problemler hastanın yaşam kalitesi açısından da olumsuzluk teşkil etmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Genellikle genetik faktörlere bağlı olarak görülen çenede gelişim geriliği ile ilgili en sık sorulan sorular şöyledir;

1 – Çene Geriliği Düzelir mi?

Profesyonel bir şekilde tanı ve tedavi yöntemleri ile çene gelişim geriliğinin tedavisi mümkündür. Uzman doktorlar tarafından cerrahi ve ortodontik işlemlerle bu sorun düzeltilmektedir.

2 – Çene Geriliği Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Çene ile ilgili problemlerin en belirgin belirtisi alt çenenin üst çeneye göre daha geride veya ileride durmasıdır. Genellikle bu tarz problemler çıplak gözle görülebilir.

3 – Alt Çene Geriliği Nasıl Çözülür?

Alt çenede meydana gelen gelişim geriliğinin tedavisi uzman hekimler tarafından, cerrahi veya ortodontik uygulamalar ile çözülmektedir.

4 - Alt Çene Geriliği Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Ortodontik olarak alt çene gelişim geriliği tedavisi 9 yaşına gelene kadar aparatlar ile tedavi edilmektedir. 9 yaşından sonra ise ameliyat ile operasyonlar yapılabilir.