Çarşı pazarda vuslat bereketi
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri için Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistler, çarşı esnafının işlerini hareketlendirdi. Esnaf, özellikle de son günlere doğru hareketliliğin artacağına ve bu yıl Şeb-i Arus törenlerinin bereketli olacağına inanıyor.
Şeb-i Arus Törenleri pandemiden önce Mevlana Çarşısı, Altın Çarşı ve Bedesten Çarşısı esnafına hareketlilik getiriyordu. Pandemiyle birlikte bu hareketlilik azalsa da esnaf özellikle de son günlere doğru hareketliliğin artacağına ve bu yıl bereketli olacağına inanıyor.
‘DAHA ÇOK HEDİYELİK ÜRÜN ALIYORLAR’
Gelen turistlerin daha çok hediyelik eşya aldığının altını çizen Beyaz Şekerleme Hediyelik Eşya Satış Müdürü Fatih Demir, “ Şeb-i Arus törenleri başladı. Şeb-i Arus’un ilk haftasında aman aman bir yoğunluk olmuyor. İleriki zamanlarda sonlara doğru özellikle de son dört gün bizim için bayağı yoğun geçiyor. Bunun dışında yerli turistten ziyade İranlılar daha çok geliyor ve daha çok İranlılar alışveriş yapıyorlar.
Her sene bir önceki seneye aratıyor ama inşallah bu sene geçen seneyi aratmaz. Geçen sene beklediğimiz verimi alamadık ondan önceki sene de pandemi vardı. Pandemi döneminde zaten gelen olmadı. Geçen sene da pandeminin etkisinden dolayı çok bir yoğunluk olmadı. Bundan yaklaşık dört sene önce çok güzel bir iş yapmıştık. O zamanki ekonomik şartlar daha iyiydi. Bir yere gidip gelmek daha ucuzdu. Bir yere gidip gelmesi kolaydı, alışveriş yapması kolaydı. Çünkü çok aman aman para tutmuyordu. Şu anda şartlar biraz daha zorlaştı. Şartların zorlaşmasıyla birlikte insanların yaşam şartları da daha zor hale geldi. O nedenle gelen giden biraz daha azalıyor. İnsan kendi bütçesine göre hareket ediyor. Buraya gelen turistler eskiden daha çok semazen ağırlıklı ürün alıyorlardı şimdi daha çok hediyelik üzerine ürünler alıyorlar. Buzdolabı süsü, anahtarlık gibi hep semazeni anlatan ürünler alıyorlar” diye aktardı.
‘ŞEB-İ ARUS’A HAZIRIZ STOKLARIMIZ TAM’
Şeb-i Arus hazırlıklarını tamamladıklarının bilgisini veren Hurma Diyarı çalışanı Dilara Sözbir,” Şeb-i Arus için her şeyimiz hazır, stoklarımız tamamdır. Her yıl olduğu gibi bu yılda yoğunluk bekliyoruz. İnşallah çok yoğun geçeceğine inanıyorum. Törenlere daha çok İngiltere, Almanya, İran taraflarından gelenler oluyor. Kolonyalara Mevlana şekerlerine çok talep oluyor. Konya sarmasını çok tercih etmiyorlar. Pişmaniyeleri de çok tercih ediyorlar. Geçmiş Şeb-i Aruslar da elde ettiğimiz kazançlarla ayları devirdiğimiz oldu. Sırf Şeb-i Arus için yurt dışından gelen bir sürü turist oluyor. Sırf Mevlana’yı ziyaret etmek için, sırf buranın o büyüsünü yaşamak için bir sürü insan geliyor. Biz her zaman hazırlıklıyız. Buyursunlar gelsinler. Şeb-i Arus’ta hurma da tercih edilen ürünlerimizin arasında. Mevlana çevresinde alabileceğiniz hediyeler genel olarak magnet, Mevlana Şekeri, Konya sorması ve kolonyadır” ifadelerini kullandı.
‘HURMAYA DO YOĞUN TALEP VAR’
Gelen yerli ve yabancı turistlerin hurmaya da yoğun ilgi gösterdiklerine dikkat çeken Dilara Sözbir, “Son zamanlarda hurmalarda da bir talep artışı oldu. Gelen turistler sadece şeker ve kolonyayla da kalmadılar. Aynı zamanda hurma da aldılar. Bir de şu anda umre zamanı, insanlar geldiklerinde ikisini birden aradan çıkarıyorlar. O yüzden hurma satışlarımız da artışta. Aynı zamanda bizim pekmezlerimiz, reçellerimiz de var. Kendi üretimimiz kendi hurmalarımızdan yapıyoruz. Hiçbir katkı maddemiz yok. Onlara özellikle de gösteriyoruz. Çoğu insan bunlara çok özen gösteriyor. Hurmalarımızdan en çok mebrum hurması tercih ediliyor. Bunlar Medine’den geldiği için maliyeti çok yüksek. Kargo ücreti var. Oradan da riyalle alıyoruz. Ancak yine de fiyatları en dipte tutmaya çalışıyoruz. Ne kadar çalışan da olsak kapıdan çıkınca her yerde biz de bir müşteriyiz” ifadelerine yer verdi.
‘EN ÇOK ÇANTAYI TERCİH EDİYORLAR’
İran’dan gelen turistlerin özellikle de çantayı çok tercih ettiklerini belirten Ceylan Deri çalışanı Mustafa Uğur, “Yaklaşık beş yıldır Mevlana caddesi civarında yer alan Ceylan Deri’de çalışıyorum. Geçtiğimiz yıllarda pandemi nedeniyle Şeb-i Arus törenlerinde istediğimiz kadar iş yapamadık sakin ve durgun geçmişti. Bu yıl ki Şeb-i Arus törenlerinde hareketliliğimizin daha çok artacağını düşünüyoruz.
Bu yıl yoğunluk bekliyoruz. Artık pandemi dönemi olmadığı için herkes gelebilir, bin sınırlama yok. Buraya gelen turistler genellikle çanta alıyorlar, ceket alıyorlar, şapka alıyorlar, cüzdan alıyorlar. Ama en çok çanta satışlarımız oluyor. Osmanlı’ya olan ilgilerinden dolayı kayı şapkalarına da çok ilgi oluyor. Şeb-i Arus törenlerini sonuna doğru biz daha hareketli oluyoruz daha çok iş yapıyoruz.
Şeb-i Arus için yabancı turistlerin yanında bir de yerli turistler de geliyor. Onlar da geldiklerinde illaki alışverişlerini yapıyorlar. Biz Şeb-i Arus için hazırlıklarımızı tamamladık. Müşterilerimizi bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
• SÜMEYRA KENESARI / BÜŞRA ERKUŞ
YENİ HABER GAZETESİ