Büyük kesim! Acil önlem alınmalı
Et fiyatlarının yükselmesi ve maliyetlerin artışı bazı süt üreticilerinin, ineklerini kesime göndermesine sebep oldu. Üreticiler hem süt fiyatlarına yönelik hem de büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik acil önlem alınması gerektiğini ifade ederken, devlet desteği ile birlikte yapılacak iyileştirmenin tüketiciye de yansıtılmaması gerektiğini belirtiyor.
Artan maliyetlerin yanında et fiyatlarının da yükselmesi bazı süt üreticilerinin, ineklerini kesime göndermesine sebep oldu. Bu konuda devletten destek beklediklerini söyleyen Ömer Çataltepe, “Fiyatların yükselmesi ama bunun tüketiciye yansıtılmaması gerekiyor. Bu da ancak devlet desteği ile olur. Hem devletimizden destek hem de milletimizden anlayış bekliyoruz.” dedi.
Yükselen yem, yonca ve saman maliyetlerinin yükselişinin yanında et fiyatlarının da yükselmesi, bazı süt üreticilerinin ineklerini kesime göndermesine neden oldu. Konu hakkında açıklamalara yer veren Süt Üreticisi Ömer Çataltepe, “Süt üretimi şu anda Konya’da yeterli bir vaziyette. Ama üreticilere destek sağlanması gerekiyor. Fiyatların yükselmesi ama bunun tüketiciye yansıtılmaması gerekiyor. Bu da ancak devlet desteği ile olur. Hem devletimizden destek hem de milletimizden anlayış bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
‘İNEKLERİNİ KESİME GÖNDERİYORLAR’
Bazı süt üreticilerinin ineklerini kesime göndermeye başladığını belirten Çataltepe, “Süt üretimi şu an stabil olarak devam ediyor. Üretici için süt fiyatlarında düşüş yaşandı. Ama maliyetler, yem, yonca, saman fiyatları maalesef her geçen gün yükseliyor. Bunlara nazaran et fiyatları da yükseliyor. Bunun için bakımları gerçekleştiremeyen üreticiler eğer kazanç sağlayamazlarsa ineklerini kesime göndermeye başlayacaklar. Eğer bu durum bu şekilde devam ederse büyük bir süt krizine girmemize sebep olacak. Şu anda ineklerini kesime gönderen üreticiler var. Süt fiyatlarındaki düşüşler devam ederse bu durum daha da artar. Süt fiyatına bir müdahale gerekiyor. Şu anda 11 liradan satılıyor. Hatta fiyatlarda düşüş bekleniyor. Ama süt fiyatlarındaki düşüş maalesef marketlere yansımıyor. Sadece üreticiye yansıyor.” sözlerine yer verdi.
‘GEÇEN YILDAN DAHA İYİ’
Üretimin ve süt fiyatlarının üretici için daha iyi olduğunu dile getiren Çataltepe, “Geçen yıla göre üretim daha iyi çünkü geçen yıl fiyatlar, maliyetlerin de çok aşağısındaydı. Geçen yıl gerçekten çok kötüydü. Bizim sıkıntımız zaten bu yıldan kaynaklanmıyor. Geçen yılın sıkıntıları hala devam ediyor. 6 lira maliyeti olan sütü yıl boyunca 3 liraya sattık. Bu yıl maliyetini kurtarsa da maalesef biz üreticiler için geçen yılki sıkıntılar hala devam ediyor. Şu anda süt fiyatının geri çekilmesinin sebebi ise, mandıraların süt tozu üretimiyle ilgili bir sıkıntı yaşamasından dolayı kaynaklanıyor. Dünyada süt tozu Türkiye’deki göre çok daha ucuz. İhracat ve ithalatta da kısıtlama var. Bu yüzden süt tozu üreticileri mevcut süt tozlarını satamıyorlar. Bunu devlet et ve süt kurumu vasıtasıyla kendi bünyesine alırsa süt piyasası biraz daha rahatlar. Bu nokta da gelecek için bir umut ışığı olur.” diye aktardı.
‘DEPREM BÖLGESİNDE BÜYÜK FIRSATÇILIK!’
Deprem bölgesindeki süt üreticilerinden çok düşük fiyatlı süt aldıklarını belirten Çataltepe, “Deprem bölgesinde yıkılan çok fazla fabrika, mandıra var. Kalan üreticilerden 7 buçuk liradan süt aldıklarını söyleniyor. Bu insanların yapmış olduğu vicdansızlıktır. Fırsatçılık yapıyorlar. Oradaki üreticiler sütlerini pazarlamada büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Birçok hayvan da telef oldu. Devlet bu insanlara mutlaka destek sağlayacaktır. Umarım yaralar sarılır ve fırsatçılara gereken cezalar verilir.” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.