Bu yıl ciddi artış var! Geçiş yaparken hasta olmayın!

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi viral hastalıklar kapımızı yeniden çalmaya başladı. Maske ve mesafe nedeniyle geçen yıl çok az görülen grip vakalarında bu yıl ciddi bir artış var. Uzmanlar, son günlerde acil servis ve polikliniklere yapılan başvurularda en çok boğaz ağrısı ve kaşıntısından şikayet edildiğini belirtiyor.

Bu yıl ciddi artış var! Geçiş yaparken hasta olmayın!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında değişimler yaşanıyor. Çoğu insan da mevsimsel olarak birçok hastalığa yakalanıyor. Fakat bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilmek mümkün.

mevsimsel-hastalik-1.jpg

Geçiş dönemini en sağlıklı şekilde atlatabilmenin yollarını Uzm. Dr. Seyhan Anıl, gazetemize anlattı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte birçok insan mevsimsel hastalığa yakalanıyor. Hastanelerde üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti her geçen gün artıyor. Sağlıklı beslenme ve bol su tüketimiyle bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatılabileceğinden bahseden Büyükşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Seyhan Anıl, mevsimsel geçiş hastalıklarını şu şekilde anlattı; “Ülkemiz pozisyon itibariyle 4 mevsimi de doya doya yaşıyor. Mevsimlerin geçiş dönemlerinde hava değişimlerine, güneş ışınlarına bağlı olarak bazı hastalıklarda da belirginleşme oluyor. Özellikle sonbahar, kış aylarına geçtiğimizde nezle, grip, astım, bazı psikolojik ve bedensel problemler, uyku problemleri, depresyon, saç dökülmesi gibi bir takım problemler görebiliyoruz.”

seyhan-anil.jpg

‘HALSİZLİK ŞİKAYETLERİNİ ÇOK FAZLA ALIYORUZ’

Mevsimsel geçiş döneminde halsizlik ve üst solunum yolu enfeksiyon şikayetlerini hastaları tarafından çok fazla aldığını söyleyen Seyhan Anıl, “Şu anda en yaygın hastalıklar, üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz nezle, grip, astım gibi rahatsızlıklardır. Soğuk havaların gelmesi, uyku problemleri, depresyon ve yorgunluğa sebep oluyor. Özellikle güneş ışınlarının gelmesine bağlı olarak bazı mineral ve vitaminlerde azalma oluyor. Ona bağlı olarak da depresyon, içe kapanma gibi problemleri sıklıkla görüyoruz. Mevsimsel geçiş döneminde olduğumuz için hastalarımızda bir artış var. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve halsizlik şikayetlerini çok fazla alıyoruz. Bazı insanların özellikle bu dönemde polenler ve zararlı maddelerin ortaya çıkmasıyla astım, alerji problemleri çok oluyor. Bu tür alerjisi olanların ve yaşlıların mutlaka doktora başvurması gerekiyor.” dedi.

1.jpg

‘EN ÖNEMLİ FAKTÖR SAĞLIKLI BESLENMEKTİR’

Geçiş dönemini en sağlıklı şekilde atlatabilmek için tavsiyelerde bulunan Anıl, “Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmamızdaki en önemli faktör sağlıklı beslenmektir. Protein ve karbonhidratı belli oranlarda tüketmemiz gerekiyor. Özellikle meyve ve sebze tüketimlerimize ağırlık vermemiz gerekiyor. Hazır gıda, fast food ve çok yağlı yiyeceklerden uzak durmamız lazım. Uyku düzeninin olması gerekiyor. Su içmek çok önemli. Toksinlerin atılması açısından bol su içmek gerekiyor. Bunların dışında mutlaka hekim kontöründe vitamin takviyelerinin yapılması lazım. Çoğu hastalık damlacık enfeksiyonuyla geçtiği için kapalı ortamlarda, toplu taşımalarda, okullarda maske kullanmamız ve sık sık ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Kendilerinde yorgunluk, herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu, astım veya alerji tarzı problemleri hissettiklerinde hekim kontörlüne başvurmalarını öneriyorum. Vitamin kullanımında da bazı ölçümler yapıldıktan sonra hekim tavsiyesiyle kullanmak çok önemli. Çünkü fazlası da eksiği de zarardır.” bilgilerini aktardı.

•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

2.jpg

 Muhabir