Biyografi değil hatırat

Orhan Okay Hoca'nın artık klasikleşen Silik Fotoğraflar kitabı yeni on iki portrenin de eklenmesiyle yeniden basıldı.

Biyografi değil hatırat

Geçmişe bir dürbünün tersinden baktığımızı söyleyen Orhan Okay, geçen zamanın olayları ve insanları daha geniş bir açıdan daha ayrıntılı ve doğru görmeye imkân verdiğini belirtiyor.

Abdülhak Hamid'in Makber mukaddimesinde kitabını okuyanların bir kabri ziyaret etmiş olacaklarını söylediğine atıfla Orhan Okay da Silik Fotoğraflar'ı okuyanların bir kabirden daha fazlasını, bir kabristanı ziyaret etmiş olacaklarını ifade ediyor. Silik Fotoğraflar, birçoğu kendini gizlemeyi bir ahlak prensibi haline getirmiş çok sayıda yeni isimle ünsiyet kurmamıza imkân sağlıyor. Bir hatırat kitabı olduğu kadar, tamamı mümtaz şahsiyetlerden oluşan isimlerin hayatına ilişkin önemli bir tarihi kayıt kitabı da oluyor.

Kitabın yazarının da belirttiği gibi, Silik Fotoğraflar sadece bir portreler kitabı değil. Anılan ve olaylarla açılan isimlerin vefatları ya da ölüm yıldönümleri vesile edilerek kaleme alınmış, bazısı hüzünlü bazısı ironik bazısı ise komik hatıraların akılda kalanların derkenar edilmesiyle oluşmuş bir kitap Silik Fotoğraflar.

YENİ İSİMLER, YENİ HATIRALAR

İlk baskısında aralarında, Nurettin Topçu, Hüseyin Avni, Mehmet Akif, Abdülaziz Bekkine, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl, Peyami Safa, Reşat Ekrem Koçu ve Süheyl Ünver gibi isimlerin de bulunduğu yirmi dokuz müstakil ismin portrelerinin olduğu kitaba on iki yeni ismin daha portresi eklenmiş.

KÜLTÜR TARİHİNE YOLCULUK

Portreler, anılan isimlerin yalnızca hayatlarını aktaran bir biyografi çalışması değil. Orhan Okay Hoca, isimlerin hemen birçoğuyla doğrudan temas etmiş. Onlarla vakit geçirmiş, onlardan istifa etmiş. Hoca'nın ele aldığı isimlerle paylaştığı kişisel hatıraların da izlerini kitaptan sürmek mümkün. Bu yönüyle hem kültür tarihine meraklı okurlar için hem de anılan isimlere yönelik özel ilgisi olan araştırmacıların gözden kaçırmamaları gereken bir eser.

Silik Fotoğraflar'a eklenen yeni portreler de mevcutları gibi kültür tarihimizde kendilerine mahsus alanlar inşa etmeyi başarmış isimlerden oluşuyor. Ayhan Yücel, İlhan Ayverdi, Muhammed Hamidullah, Kaya Bilgegil, Fuat Sezgin, Ahmet Kabaklı, Seyfettin Özege ve İsmail Hami Danişmend gibi isimlerin portrelinin eklendiği Silik Fotoğraf, Orhan Okay'ın bütün eserlerini yayına hazırlayan Dergâhın 545. Kitabı. Geçmişe bir dürbünün tersinden baktığımızı söyleyen Orhan Okay, geçen zamanın olayları ve insanları daha geniş bir açıdan daha ayrıntılı ve doğru görmeye imkân verdiğini belirtiyor.