Bir kitap bir inceleme: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?-İlber Ortaylı
Gazetemiz Yeni Haber tarafından günlük hazırlanan "Kültür Sanat" köşemizde bugünün kitap incelemesi: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?-İlber Ortaylı
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?-İlber Ortaylı
İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.
“FARKLI İNSANLAR ARAYIP BULUN, DÜNYANIZ DEĞİŞSİN”
Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabı uzun uzun en çok okunanlarda yerini aldı. Özellikle karantina sürecini kitap okumak için fırsat bilenlerin ilk aldığı kitaplardan birisi oldu. Öyle de olması gerekirdi zaten. Çünkü; “Ben iyi bir okurum” diyen herkesin İlber Ortaylı’yı da kitaplığına eklemeli diye düşünüyorum. İlber Hoca’nın diğer tarih kitapları biraz tarih bilmeyenlere hitap etmeyebilir ama bu kitap bir insanın kendini doğru şekillendirmesi açısından önemli bir eser… Özellikle okuduğu kitapların altını çizip notlar almayı sevenler için dopdolu bilgiler var. İnsan okurken kendini sorgulamaya başlıyor. “Ben hiç faydalı bir şey yapmıyor muyum?” diye sormaktan kendini alamıyorsun. İçindeki leb-i derya bilgilerden sadece bir tane almam gerekirse şu cümleler çok etkileyiciydi. “Gençler bir defa usul erkân bilmiyorlar; içlerinde, maalesef, çok terbiyesiz olanları var. Kız çocukları çok şımartılıyor ve çok dengesizler, bu iyi bir şey değil. Oğlan çocukları da son derece sorumsuz yetiştirilmiş. Cinsiyet ayrımıyla ilgisi yok bu söylediğimin, cinsiyetin kendisi budur.”
BÜYÜK TARİH ÜSTADI İLBER ORTAYLI
İlber Ortaylı, Avusturya'daki bir göçmen kampında 1947 senesinde doğdu. Kırım Tatarı kökenlidir. Stalin'in politikaları neticesinde anavatanlarından ayrılmak zorunda kalan ailesiyle birlikte 2 yașında Türkiye'ye göç etti. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Üniversite eğitimi için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesini tercih etmiş daha sonra Tarih bölümünü de okumuştur. Büyük Tarih profesörü Halil İnalcık’ın öğrencisidir. Yaşayan kütüphane olarak isimlendirilen Türk tarih profesörü İlber Ortaylı 7’den 70’e herkese tarihi sevdiren ince ve keskin zekâsı, esprili karakteri ile Türk halkının bağrına bastığı Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden biridir. İlber Ortaylı Viyana’da Dil, Tarih ve Coğrafya eğitimi almıştır. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktor olarak göreve başladı. Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu çalışması ile doçentliğe yükseldi. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden olan Galatasaray ve Bilkent üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Topkapı müzesinde Müze Başkanı oldu ve 2012 yılında yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldı. Geçtiğimiz yıl tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülüne layık görüldü. 7 dil bilen büyük tarih üstadı İlber Ortaylı akademik yaşamı boyunca birçok kitap yazmış ve çeşitli ödüllere layık görülmüştür.