Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

Sosyal medyada dikkatsiz kontakt lens kullanımı sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıkların boyutu ve şiddeti yakın dönemde artış göstermesinin ardından Türk Oftalmoloji Derneği önemli uyarılarda bulundu.

Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

Sosyal medyada dikkatsiz kontakt lens kullanımı sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıkların boyutu ve şiddeti yakın dönemde artış göstermesinin ardından Türk Oftalmoloji Derneği önemli uyarılarda bulundu.

Kontakt lensleri kullananların çok dikkatli olmaları gerektiğini, tüm hijyen kurallarına uymalarının hayati önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, aksi takdirde ortaya çıkan rahatsızlıklar sonucu görme kaybı hatta bir sonraki safhada gözde organ kaybına bile neden olabileceğini açıkladı.

Türk Oftalmoloji Derneği Kontakt Lens Birimi Başkanı Dr. Zerrin Altınkök, son günlerde sosyal medyada özellikle dikkatsiz kontak lens kullanımı sonrasında ortaya çıkan rahatsızlıklarla ilgili artış yaşandığını tespit ettiklerini belirterek, kontakt lens kullananlar için önemli uyarılarda bulundu. Dr. Zerrin Altınkök özellikle kontakt lenslerini çıkarmadan uyuyan ve kurallara dikkat etmeyen bir kişinin gözünde mantar enfeksiyonu oluştuğunu, yapılan ameliyatın ardından bile kalıcı hasarların kaldığını belirterek şöyle konuştu:

“Kontakt lensleri kullanım kurallarına uyarak kullanırsanız problem yaşamazsınız. Ancak özen gösterilmezse gözün kornea tabakasında yaralara, kalıcı izlere bağlı görme kaybına hatta göz kaybına yol açabilir. Günümüzde kontakt lenslerin kullanım süresi günlük, 15 günlük ve 1 aylık olabilir. Belirtilmiş süreler sonunda lens atılır ve yeni bir lens takılır. Aylık lens bazen 1 ay gözde kalabilen, çıkarılmadan kullanılan lens olarak algılanmakta. Hangi tür ya da hangi kullanma süresine ait olursa olsun bütün lensler uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır.”

Göz mikroplara açıktır

Dr. Zerrin Altınkök, gözün mikroplara açık bir ortam olduğunu ve lenslerin her akşam solüsyonda bekletilerek üzerinde biriken toz ve mikroplardan arındırılması gerektiğini söyledi. Altınkök “Gece kontakt lens ile uyunduğu zaman mikroplar üreyerek enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyon çok hızlı şekilde tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir. Lens kullanan kişiler şikâyetleri olduğunda lens kullanımına ara vererek zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurmalı. Çok küçük problemler geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.” dedi.

Nelere dikkat edilmeli

Duşa, denize, havuza, saunaya girmeyin.

Lens ile kesinlikle uyumayın.

Başkasına ait lenslerin kesinlikle kullanmayın

Makyaj yapmadan önce takın, çıkardıktan sonra makyajı temizleyin.

Lensleri takıp çıkarmadan önce ellerinizi sabunla en az 20 saniye yıkayın.

Lens solüsyonunu her akşam değiştirin.

Lens kullanan kişilerin tırnaklarının kısa olması gereklidir.

Lens kullanmadan önce doğru bilgilendirme için TOD Kontakt Lens Birimi tarafından hazırlanmış olan bilgilendirme videosunu izleyin.