Ben Aldırınca İz Kalır Mı? Ben Aldırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Benler toplumda sık görülen ve estetik kaygıya neden olan lezyonlardır. Bu yazımızda benlerin neden olduğu ve nasıl tedavi edilebileceği ele alınacaktır.
Ben Neden Olur?
Tıbbi olarak nevus olan bilinen lezyonlar halk arasında ben olarak bilinmektedir. Vücudumuzda cilde rengi veren melanin isimli hücreler bulunur. Bunların eşit olarak dağılması sonucunda cildimizin rengi ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı bölgelerde melanin adı verilen bu hücreler yoğun olarak toplanmaktadır. Bu toplanma sonucunda ise benler oluşmaktadır. Ben oluşumları farklı tür, yapı ve renkte olabilir. Örneğin bazı benler yüzeysel ve koyu renklidir. Bazı benler ise açık renkli ve ciltten kabarık olabilir. Benlerin yapısal farklılıkları köken aldığı hücre ve dokulara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Benler çok büyük oranda benign yani iyi huyludur. Herhangi bir sağlık soruna neden olmazlar. Ancak boyuna, konumuna ve yapısına bağlı olarak estetik kaygıya neden olabilirler. Bu tür benlerin alınmasında hiçbir sakınca yoktur. Yaşanan estetik kaygının ortadan kaldırılması için ben tedavisi yapılabilir. Benler nadiren malign yani kötü huylu olabilir. Bu tür benlerin yapısal özellikleri iyi huylu benlerden farklıdır. Doktorlar kötü huylu benlerin özelliklerini göz önüne alarak riskli gördükleri benlerde patoloji alarak doku incelemesi yapar. Bu sayede bende kanser özelliği olup olmadığı tespit edilir. Kanserli benin tedavi edilmesinde sakınca yoktur. Bilakis kanserli dokunun vücuttan uzaklaştırılması için tedavi edilmesi önerilmektedir.
Ben Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Benler ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle alınabilir. Günümüzde ben ameliyatına alternatif olarak birçok ameliyatsız ben aldırma yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen ameliyatsız yöntemler sayesinde kesi ve dikiş kullanılan ameliyat yöntemi güncelliğini yitirmiştir. Ameliyatsız yöntemler sayesinde ben ameliyatı sonrasında kalan iz ve yaşanan estetik kaygı bertaraf edilmiştir.
Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Lazerle Ben Aldırma Plazma ile Ben Aldırma Radyo Frekans Yöntemi ile Ben Aldırma Yukarıda ben aldırma için kullanılan en güncel ve avantajlı yöntemler listelenmiştir. Ben aldırma sonrasında iz kalmaması için benlerin yapısına uygun yöntemle, alanında uzman bir hekim tarafından alınması gereklidir.
Lazerle Ben Aldırma
Lazerle ben tedavisi uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Lazer tedavisi yüzeysel ve koyu renkli benlerin tedavisinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Lazer ışınının etkisi ile cilt yüzeyinden istenmeyen renkli doku buharlaştırılır. Bu sayede yüzeysel benler iz kalmadan ciltten temizlenir. Lazer tedavisi açık renkli ve kabarık benlerin tedavisi için uygun değildir. Lazer cihazı koyu renklere karşı hassastır. Bu nedenle açık renkli benlerde etkili değildir.
Ciltten kabarık benler için ise etkisi yetersizdir. Bu nedenle et benleri tedavisinde lazer yöntemi önerilmez.
Plazma ile Ben Aldırma
Plazma ile ben aldırma yöntemi yüzeysel benlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Bu yöntem plazma cihazı ile gerçekleştirilir. Plazma cihazının deri ile arasında oluşturduğu etki ile istenmeyen ben dokusu cilt yüzeyinden buharlaştırılır. Açık ve koyu renkli yüzeysel benlerin tamamında plazma yöntemi tercih edilebilir. Ancak cihazın etkisi çok kuvvetli olmadığı için et benlerinde pek tercih edilmez. Etkisi yüksek olmamasından dolayı et benlerini plazma ile tedavi etmek çok uzun sürmekte ve istenen sonuç alınamamaktadır.
Radyo Frekans İle Ben Aldırma
Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine çeviren bir cihazdır. Yüksek ısı yayma etkisi sayesinde istenmeyen ben dokuları ciltten kolaylıkla buharlaştırılabilir. Radyo frekans cihazının ısısı ister çok yüksek isterse düşük derecede ayarlanabilir. Bu özelliği sayesinde et benlerinde yüksek ayarda, yüzeysel benlerde düşük ayarda kullanılabilir. İstenen seviyede ayarlanması sayesinde doku ciltten çok minimal şekilde buharlaştırılır. Bu sayede sağlıklı dokular zarar görmez. Tedavi sonrasında iz kalma ve çukurluk oluşturma riski en aza indirilir. Ameliyatsız yöntemler hakkında bilgi almak, ücretsiz ben muayenesi olmak için https://ideaklinik.net/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ameliyatsız Ben Aldırma Avantajları Nelerdir?
Kesi ve dikiş olmaması sayesinde estetik kaygı yaşanmaz. Her türlü ben yapısına uygun yöntemle kesi ve dikiş olmadan alınabilir / tedavi edilebilir. Tedavi klinik ortamında dakikalar içerisinde acısız, ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilir. Tek seansta hem et benleri hem yüzeysel benler tedavi edilebilir. Ameliyatsız yöntemlerde sağlıklı doku zarar görmez. Bu sayede çukurluk oluşma riski yoktur. Kesi ve dikiş olmaması sayesinde tedavi sonrasında özel bakım ve pansuman gerekmez.
Ameliyatsız Ben Aldırma Sonrasında İz Kalır Mı?
Ben aldırma sonrasında iz kalmaması benin hangi yöntemle alındığına bağlıdır. Ben aldırma sonrasında iz kalmaması (minimal iz kalması ) için mutlaka kişinin cildine ve ben yapısına uygun yöntemle uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Bu yöntemle ben aldırma sonrasında ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinden fark edilebilecek hafif bir iz kalabilir.
Ben Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ben aldırma sonrasında iyileşmenin hızlı olması ve iz kalmaması için güneş koruma etkili iz kremi Kutalin krem kullanılabilir. Kremin günde 2-3 kere kullanılması yeterlidir. Ancak güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılacaksa krem kullanımı sıklaştırılabilir.