Bayramda nasıl beslenmeliyiz ? Hangi tatlı kaç kalori ?
Ramazanda uzun süre açlık nedeni ile, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alımı söz konusudur. Bu yüzden, ramazan bayramını toparlanma dönemi olarak değerlendirmekte fayda var. Bayramın en güzel tarafı aile ziyaretleri ve bunun yanında kurulan sofralardır. Ancak sofrada geçirilen uzun sohbetler ve yemek içerikleri, tıka basa yemek sonrasında bir faciaya dönüşebilir. Bayramda 3-4 günde kilo alınmaz diye düşünenler, tükettikleri kalori miktarına dikkat etmezlerse bayram dönüşü tartıda büyük bir sürprizle karşılaşabilirler. Üzerine ramazanda iki öğün beslenirken, bayramda öğün sayısının ve alınan kalorinin bir anda artması ile mide ve bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz.
Bayramda bir kaç unsura dikkat etmek hem rahat bir bayram geçirmenize hem de tartıdaki sürprize engel olacaktır.
- Ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
- Bayram nedeni ile çay, kahve, meşrubat gibi içeceklerin yanında su tüketimini dengelemeyi unutmayın.
- Şerbetli tatlılar yerine mümkünse sütlü tatlılar tüketmeye özen gösterin. İlle de şerbetli tatlılar tüketmek istiyorsanız mümkün olduğu kadar tüketeceğiniz ölçünün yarısını tüketin.
- Öğünlerinizde sebze ağırlıklı beslenmeye yer verin.
- Bayram sofrasında tüm yemeklerden fazla fazla tüketmek yerine, kendinize küçük bir tabak yapın. Hem hepsinin tadına bakmış olacaksınız hem de önce gözünüz duyacaktır.
- Bayram ile birlikte yeniden tüketilmeye başlanan alkol miktarına dikkat etmeniz, karaciğer sağlığı açısından önemlidir.
- Kahvaltı en çok özlenen öğün olduğu için, kahvaltıda doğru seçimler yapın. Söğüş sebzeler, tam tahıllı ekmek, haşlanmış yumurta ve az yağlı peynirden oluşan kahvaltılar ideal olacaktır.
- Spor hayatımızın her alanında şart ! Nasılsa bayramdayız ; diye düşünerek yürüyüşleri ihmal etmeyin.
- Çocuklara dikkat ! Bayram en büyük haber kaynağı çocuklarımız... Ancak bayramda tatlı ve çikolata tüketimleri bir hayli fazla. Ve bu tüketimler açlık duygularına engel olarak sağlıklı olan öğünlerinin red edilmesine yol açar. Mümkünse yemeklerden sonra meyve tatlıları, dondurma ve ya sütlü tatlılar tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır.
TATLI KALORİLERİNİ BİLMEK, AZ TÜKETMENİZE YARDIMCI OLACAKTIR.
Baklava ( 1 dilim ) : 118 kalori
Cevizli Kadayıf : 321 kalori
Fıstıklı Tel kadayıf : 243 kalori
Revani : 290 kalori
Sütlü Nuriye ( 2 dilim ) : 255 Kalori
Kadayıf Dolması : 170 kalori
Katmer : 455 kalori
İrmik Helvası ( 3 yemek kaşığı ) : 180 kalori
Kabak Tatlısı : 193 kalori
Fıstıklı Künefe : 438 kalori
Kazandibi : 270 kalori
Sütlaç : 290 kalori
Şekerpare : 128 kalori
Kemalpaşa : 52 kalori
Tahin Helvası ( 1 kibrit kutusu ) : 180 kalori