Bayram lokumsuz olmaz

Kurban Bayramı yaklaştı; lokum, baklava ve çikolataya ilgi arttı. Konyalıların vazgeçilmezleri arasında yer alan lokumda kalite ve fiyat değişiklikleri göze çarpıyor.

Bayram lokumsuz olmaz

Kurban Bayramı yaklaştı; lokum, baklava ve çikolataya ilgi arttı. Konyalıların vazgeçilmezleri arasında yer alan lokumda kalite ve fiyat değişiklikleri göze çarpıyor. Lokumdaki kaliteyi, kullanılan tatlandırıcının belirlediğini söyleyen Kevser Şekerlerme Pazarlama Koordinatörü Mustafa Çeçen, “Lokumun içinde şeker pancarı kullanıldıysa ve kuruyemiş çeşitliliği fazlaysa, o lokum kalitelidir” şeklinde konuştu.

kevser-001.jpg

 

Lokum, bu bayramda daha fazla rağbet görüyor. Bayram yaklaştı, lokum, baklava ve çikolataya ilgi arttı. Konyalıların vazgeçilmezleri arasında yer alan lokumda kalite ve fiyat değişiklikleri göze çarpıyor. Lokumdaki kaliteyi, kullanılan tatlandırıcının belirlediğini söyleyen Kevser Şekerlerme Pazarlama Koordinatörü Mustafa Çeçen, “Lokum, pancar şekeri, su, sitrik asit dediğimiz limon tuzuyla oluşan ve nişastanın da takviye edildiği bir üründür. 2 saat kaynamayla oluşur. Kaynatma işleminden sonra lokumun kıvamı gelir ve tablalara dökülür. Tablalarda bir gün dinlendirilen lokum, ertesi gün soğuk halde kesimhaneye girer. Burada da kare, dikdörtgen, yuvarlak şekiller verilir. Bir lokumda kaliteyi, tatlandırıcı belirler. Bir lokumda tatlandırıcı olarak glikoz şekeri kullanılmadıysa, kaliteli bir pancar şekeri kullanıldıysa, o lokum hem kalitelidir hem de sağlıklıdır. Tabi bu lokumun marifetli bir ustanın elinden çıkması gerekiyor. Bu kaliteyi Antep fıstığı, fındık ve cevizdir. Lokumda bu ürünlerin oranı yüksekse lezzet oranı da artar. Yani ham maddenin kalitesi, lokumun kalitesini yükseltir” şeklinde konuştu.

‘KONYALI LOKUMU SEVİYOR’

Konya’da lokuma olan ilginin her zaman yüksek olduğunu belirten Çeçen, “Ramazan Bayramı’nda çok ciddi bir satış elde ettik. Beklediğimizin üstünde iyi bir dönem geçirdik. 2018 yılına göre yüzde 35 daha fazla satış oldu. Kurban Bayramı satışlarımız halen devam ediyor. Son 2 günde daha da hızlanmasını bekliyoruz. Marketlerde ciddi bir stoğumuz var. O stokların da bitmesini bekliyoruz. Konya’da özellikle bayramlarda ilgi daha fazla oluyor. Bizim Konya’daki kültürümüz 300 gram-500 gram değil de ikişer kilo, beşer kilo kültürü var. Bayramda lokum alırken insanlar ya 2 kilo tercih ediyor ya da 5 kilo tercih ediyor. Bu da Konya’da lokumun sevildiğinin göstergesi oluyor” dedi.

kevser-manset.jpg

‘LOKUM PAZARI CANLI’

Lokum ihracatının her geçen gün yükseldiğini söyleyen Çeçen, “Bizler de ihracata ağırlık veriyoruz. Şu anda 8 ülkeye ihracatımız devam ediyor. En son Libya’ya satış yaptık. İhracatta hem kazancımız iyi hem de ülkemizin markası olan lokum sayesinde tanınırlığımız artıyor. İç pazarda ağırlık verdiğimiz yerler İstanbul ve Konya. İstanbul’da da ciddi bir pazarımız var. Lokum üretiminde Konya pazarında ise hemen hemen yüzde 70 seviyelerine ulaşmış durumdayız. Türkiye pazarında çok lokum üreticisi var” diye konuştu.

‘KURUYEMİŞİ FAZLA OLAN LOKUM KALİTELİDİR’

Tüketicilerin lokum seçiminde dikkat etmeleri gereken ayrıntılardan bahseden Çeçen, “Lokum seçiminde önemli olan marka bilinirliğidir. Nitekim biz Kevser Şekerleme olarak 40 yıldır bu sektördeyiz. Biz her zaman kaliteden yanayız. Bir lokumun kalitesi, başta da söylediğim gibi tatlandırıcıyla doğru orantılıdır. Lokumda glikoz kelimesinin olmaması gerekiyor. Pancar şekerinden üretilmiş ve içindeki kuruyemiş oranı yüksek olan ürünler her zaman kalitelidir. Zaten kuruyemişi fazla olan ürünün mayası da ham maddesi de kaliteli olur” dedi.

lokum-2.jpg

‘SERİN ORTAMDA SAKLAYIN’

Lokumun serin ortamlarda saklanması gerektiğini belirten Çeçen, “Lokumun taze kalmasını ve devamlı tüketilmesini istiyorsak, serin yerlerde muhafaza etmeliyiz. Kuruyemişli ürünlerde havanın sıcak olması, güve riski barındırır. Sıcak ortamda saklanan kuruyemişli lokuma güve düşer” şeklinde konuştu.

‘EN GÜZEL LOKUM ANTEP FISTIKLI LOKUM’

Lokumun tat anlamında en güzel halinin Antep fıstıklı hali olduğunu söyleyen Çeçen, “Bizim kültürümüzde kahve önemli yer tutar. Lokum en iyi kahveyle gider. Türk lokumu dünyaca ünlüdür. 1980 yılında Kevser Şekerleme olarak lokum üretmeye başladık. O yıllarda ürettiğimiz lokum, sade, Antep fıstıklı ve fındıklı lokummuş. Bu süre içerisinde o kadar farklı çeşitler oluşmuş ki; lokum sektörü artık butik bir sektör haline geldi. Mesela bir gül yaprağıyla lokumun dışını kaplayıp, Antep fıstıklı gül yaraklı lokum olarak satabiliyoruz. Bir kadayıfı alıp, dışını lokumla kaplayıp satabiliyoruz. Bunun gibi çok fazla çeşit var. Bugün istesek 150 farklı çeşitle piyasaya girebiliriz. Lokum sektörü önü açık olan ve Ar-Ge’si çok iyi yapılabilen bir sektör. Her geçen gün daha iyi tatlar çıkıyor ve gelişim devam ediyor. Lokum sektörü gelecek vadeden bir sektör” diye konuştu.

lokummm.jpg

FİYATLAR 14-70 TL ARASINDA SEYREDİYOR

Lokum fiyatlarının 14 TL ile 70 TL arasında değiştiğini söyleyen Çeçen, “Lokumun içindeki malzemeler, kalite gibi unsurlar fiyata etki eder. Sade bir lokumla Antep fıstıklı bir lokumu bir tutamayız. Antep fıstıklı lokumun bile malzeme yoğunluğuna göre fiyatı artar. Yine el işçiliği fazla olan lokumlarda da fiyat artışı mutlaka oluyor. Konya’nın en bilinen lokumu sade lokumdur. Konyalıların tabiriyle gayseli lokum en bilinen lokum türüdür” dedi.

‘ASFALT VE GAYSELİ LOKUM ÇOK SEVİLİYOR’

Konyalıların en sevdiği yiyecekler arasında yer alan asfaltın hikayesinden de bahseden Çeçen, “Sade lokum ilk çıktığı zamanlar, sert bir ürün olarak piyasaya çıkıyor. Bu lokumlar evlerde beklerken yavaş yavaş yumuşamaya başlıyor. Lokum yumuşayınca da bisküvinin arasına konulmaya başlıyor. Bu gelenek yıllarca böyle devam etmiş. Sonra üreticiler bu talebi görmüşler, bisküvinin arasına konulan ve lezzet oluşturan yumuşak bir lokum üretmişler. Bu lokuma da Konyalılar gayseli lokum demişler. Dedelerimiz lokumu dolaba koyduktan sonra, torunlarına ‘Git bak bakayım, lokum gayselenmiş mi?’ Yani dışı kabuk bağlamış mı? derlermiş. Sade lokum çok bekledikten sonra dışı kabuk bağlar, bu lokumdan da Konya halkı gayseli lokum diye bahseder. Üreticiler bu fırsatı ticarete çevirmiş, sade lokumu gayseli lokum dönüştürmüşler” diye konuştu.

evser-3.jpg

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ