Başkan Altay açıkladı: Çatalhöyük, dünyanın önemli markalarından olacak

Çatalhöyük’te yapımı devam eden Tanıtım ve Karşılama Merkezi inşaatında incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Çatalhöyük’ün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli markalarından birisi olması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Başkan Altay açıkladı: Çatalhöyük, dünyanın önemli markalarından olacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ni basın mensuplarına tanıttı. Konya’nın kadim bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, “Konya, geçmişten günümüze Anadolu’nun önemli yerleşim alanlarından birisi olmuş. Konya’yı tarif ederken 10 bin yıllık şehir diye ifade ediyoruz. 10 bin yıl geçmişten itibaren şehir kimliğini devam ettirebilmiş ender yerleşim yerlerinden birisi. Anadolu’da ve dünyada bazı şehirler, belli dönemlerde çok önemli roller üstlenmiş ama sonradan tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolmuş. Elhamdülillah Konya öyle bir şehir değil. Konya, Anadolu’da hangi medeniyet hüküm sürmüşse onun en önemli yerleşim alanlarından birisi olmuş. İçinde bulunduğumuz Çatalhöyük, bu manada insanlığın ilk şehir yerleşimine geçtiği yer olarak UNESCO tarafından tescil edilmiş bir alan. 1958’de keşfedilmiş, 1960’ta kazılar başlamış. Birçok yabancı heyet kalmış ama şu anda Türkiye’den hocalarımızın kazısında yürüttüğü bir süreci devam ettiriyoruz. 2012 yılında da UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiş bir alanda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

1-ugur-ibrahim-altay-001.jpg

‘KONYA, TURİZM ŞEHRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’

Konya’nın bir payitaht şehri olduğunu ve turizm şehri olma yolunda ilerlediğini kaydeden Başkan Altay, “Konya son dönemde yapılan çalışmalarla bir turizm şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Konya bir payitaht şehri. Selçuklu’nun payitahtı. Son 3-4 yıldır Konya’nın başkent oluşu etkinliklerini kutluyoruz. Hz. Mevlana’nın Konya’ya gelişini, doğumunu ve Şeb-i Arus etkinliklerini de dünya çapında kutlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Konya’ya gelen birçok insan Hz. Mevlana’yı ziyarete geliyor ama bir grup turist için Çatalhöyük çok önemli bir merkez. Özellikle arkeolojik kazılarla ilgili dünya da bir turizm potansiyeli var. Göbeklitepe bu manada Türkiye için çok önemli bir vizyon ortaya koydu ve bir anda tüm dünyanın ilgisini çekti. Çatalhöyük’ün de bu manada sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli markalarından birisi olması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

catalhoyuk-dunya-markasi-olacak-3.jpg

‘KARŞILAMA MERKEZİ YAPMAK ADINA YOLA ÇIKTIK’

Başkan Altay, “Bu güne kadar yapılanlar, çekilen belgeseller, Hollywood ünlülerinden, dünyanın birçok arkeoloji uzmanının ziyaret ettiği bir alanda bulunuyoruz. Ama bu alanda gelen ziyaretçilerimizi hem bilgilendireceğimiz hem de karşılayacağımız bir alanımız maalesef yoktu. Onun için bir karşılama merkezi yapmak adına yola çıktık. Bu uzun bir yolculuk. Çünkü burada yaklaşık 28 bin metrekarelik bir alana yer tespiti, proje aşaması ve bu projenin buraya gelmesi için çok büyük bir emek verildi. Bugün gelinen noktada artık Türkiye, örnek bir karşılama merkezinin inşaatını basın mensuplarımıza gösterebilir hale getirebildi. Burası 4 bin metrekare kapalı alana sahip. Kamu eliyle yapılan Türkiye’deki en büyük ahşap binada bulunuyoruz. Ahşap seçilmesinin bir nedeni var. Buradaki imalatın tamamı ahşap. Aslında temel hedef; kendi içinde özelliği niteliği olan ama Çatalhöyük’le yarışmayan bir bina yapmak. Çatalhöyük kendi başına bir şehir. Onun için çevreye duyarlı doğal malzemelerle bir bina yapmak için yola çıktık. Buranın temel amacı gelenlere Çatalhöyük’le ilgili temel bilgiler vermektir” şeklinde konuştu.

catalhoyuk-dunya-markasi-olacak-2.jpg

MÜZE SERGİ ALANI YAPILACAK

Karşılama merkezinde müze sergi alanının da olacağını dile getiren Başkan Altay, “Kültür Bakanımızın katılımıyla buranın temellerini atmıştık. Müze sergi alanı gibi bir konsepte doğru ilerliyoruz. Şu anda konseptle ilgili çalışmalar devam ediyor. Buraya geldiğinizde Çatalhöyük’le ilgili temel bilgiler alabileceğiniz, çeşitli sergilerle Türkiye’nin ve Konya’nın turizm potansiyeliyle ilgili programlar yapabileceğimiz bir sergi alanı, gelen misafirlere Konya’nın misafirperverliğine yakışır bir şekilde kafeterya ve diğer ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir alan, ayrıca 24 metre yüksekliğindeki ahşap kulesiyle de buraya çıktığınızda hem Çatalhöyük’ün tepelerini görebileceğiniz hem de Konya’nın o eşsiz coğrafyasını izleyebileceğiniz bir alan oluşturuyoruz. Kuleyle temel hedefimiz, Çatalhöyük’ü insanların neden tercih ettiklerini de gelen misafirler tarafından anlaşılmasını sağlayacağız. İnşaatımız gayet güzel gidiyor” dedi.

catalhoyuk-dunya-markasi-olacak-1.jpg

GELECEK TURİZM SEZONUNA YETİŞECEK

Başkan Altay, “Tamamen ahşaptan bir bina yapmanın kendi içinde zorlukları var ama şu an itibariyle planladığımız şekilde yürüyoruz. İnşallah gelecek turizm sezonuna yetiştirmek için çaba içerisindeyiz. Burada, balon uçuşuyla ilgili de bir deneme yapıyoruz. Gelen ziyaretçilerimize başka bir deneyim yaşatmak adına da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Temel amacımız Konya’nın turizmden aldığı payı artırmaktır. Buradaki amacımız da Konya’daki gelir seviyesini artırmaktır. Turizm, önemli bir ekonomik döngü oluşturuyor. Bu sadece restoranlar, turizm işletmeleri için değil, şehrin tamamı için bir ekosistem oluşturuyor. Yaz sezonuyla birlikte Hz. Mevlana türbesini ziyaret eden çok sayıda insanın şehrimize katkısı var ve Konya’ya gelenlerin Konya ile ilgili algılarının ne kadar yükseldiğine şahitlik ediyoruz. Konya, turizmden aldığı payla birlikte bu anlamda marka değeri açısından çok büyük farkındalık oluşturuyor. Konya, Türkiye’nin en planlı, en temiz, en sakin, en sakin büyükşehri. Bu anlamda gelen ziyaretçilerimiz Konya’nın düzenine aşık olarak ayrılıyorlar. Şehrimize ne kadar çok insan getirebilirsek Konya için o kadar faydalı olur” diyerek sözlerini tamamladı.

2-doc-dr-ali-umut-turkcan-001.jpg

‘ANADOLU’NUN BELLEĞİ KONYA’DA’

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi bölgesine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atanan Doç. Dr. Ali Umut Türkcan ise, “Çatalhöyük, UNESCO tarafından 2012 Dünya Kültür Mirası listesine giren bir dünya markasıdır. Dünyada Çatalhöyük dediğinizde her yerde, tarihin başlangıç noktasını oluşturduğu söylenir. Birçok kaynakta dünyanın ilk kenti olarak, ilk inanç yapıları, ilk duvar resimleri vs. olarak yer alır. Bu yerleşim yerinin en önemli özelliği, milattan önce 7200’leerde başlamış ve 5200’lere kadar sürüyor. Bu süreç de kendi içinde gelişerek büyüyor. Dünyada böyle örnekler azdır. Buradan bakıldığında Çatalhöyük, konumuyla beraber, dünyanın ilk kent denemesidir. Bu da bize şunu gösteriyor ki, Anadolu’nun belleği bir yanda ağırlıklı olarak Konya’da yatıyor. Burası çok önemli bir kültürel hafızadır. Çatalhöyük de bunun önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

3-recep-candan-001.jpg

‘ÇUMRA TARIMIN GÖZBEBEĞİDİR’

Çumra’nın tarım için önemli ilçelerden birisi olduğunu dile getiren Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, “Konya, Türkiye’de tarımın başşehri, Konya içerisinde de Çumra tarımın gözbebeğidir. Konya ilçeleri içerisinde sulanabilir tarım arazileri en yüksek olan ilçeyiz. Tarımsal üretim kapasitemiz en yüksek noktada. Bu anlamda da ben de Sayın Cumhurbaşkanımıza; buğday, arpa, şeker pancarı ve mısır fiyatları konusunda bütün çiftçilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Tarımın Çatalhöyük’le de ilgisi de var. İnsanlar 9 bin yıl evvel buraya yerleştikten sonra hayvanları ilk defa evcilleştirdi ve ilk defa tarımın yapıldığı bir şehirden bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle de bir Çatalhöyük’ten gelen mirasımız var. Burada 1960’da başlayan kazı çalışmalarının bu döneminde Ali Umut Hocamız, ekibiyle beraber tarihi açığa çıkarıyor. Büyükşehir Belediyemiz de burada tarih yazıyor. Kazı çalışmalarıyla ilgili ortaya çıkan değerlerin topluma sunulmasıyla ilgili bir tarihe tanıklık ediyoruz. Yıllardır ihtiyacımız olan, Çatalhöyük’te misafirlerimizin ağırlanması ve tanıtılması adına önemli bir çalışma yapılıyor” ifadelerini kullandı.

• HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

catalhoyuk-dunya-markasi-olacak-4.jpg