Başbakan Yardımcısı Akdoğan AA'nın Üsküp ofisini açtı
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Anadolu Ajansının Makedonca haber yayınına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yeni yayın merkezinin açılışını yaptı.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Türkiye'de 2013'te bir siyaset mühendisliği gelişimine şahit olduk. Sokak gösterileriyle hükümeti devirmeye çalıştılar, birtakım şantaj kasetleriyle hükümete karşı bir operasyon gerçekleştirmeye çalıştılar, terör olaylarını kullanarak, 'Acaba siyaseti baskı altına alabilir miyiz' diye çaba gösterdiler. Bu üç oyunu da Türkiye bozdu" dedi.
Akdoğan, Anadolu Ajansının (AA) Makedonca haber yayınına başlaması nedeniyle düzenlenen törende yeni yayın merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
Açılış törenine Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ, AA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ile AA Haber Merkezi Yayın Yönetmeni Selçuk Aval, AA Ekonomi-Finans Haberleri Yayın Yönetmeni Fırat Gazel, AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk, AA Avrupa ve Amerika Bölge Direktörü Ural Yeşil de katıldı.
Akdoğan, törende yaptığı konuşmada, Üsküp'te bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Makedon Hükümeti'ne gösterdikleri ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini sundu.
Türkiye'nin yeni bir seçimden çıktığını belirten Akdoğan, Anadolu Ajansının Paris ve Moskova'da açılması gereken ofislerinin de bulunduğunu, kendisinin "Öncelikle dost ve kardeş ülke Makedonya'ya gidelim, Üsküp'teki Anadolu Ajansını açalım" dediğini aktardı.
Makedonya ile ilişkilerin geliştirilmesini çok önemsediklerini vurgulayan Akdoğan, Türklerin ülkede bir milyar avroya yakın yatırımı bulunduğunu bildirdi.
Akdoğan, Makedonya'nın Balkanlar için bir model olduğuna işaret ederek, "Çok etnik, çok dinli yapısıyla bütün bu dengeleri hassasiyetle bir arada gözeterek yaşatabilmesiyle önemli bir örnek olduğunu, bu örneği korumamız, geliştirmemiz dünya barışı için bile çok önemlidir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
"AA, Makedonya'nın sesini bütün dünyaya duyuracak"
Yalçın Akdoğan, milli mücadele yıllarında da önemli hizmetler veren AA'nın 45 ülkede bin 500'e yakın abonesi, 35 ülkede ofisi ve 86 ülkede temsilciliği olduğunu bildirdi.
Anadolu Ajansı ile TRT'nin Üsküp ofislerinin açılmasını "dostluk köprüsü" olarak gördüklerini belirten Akdoğan, "Sadece bizim sesimizi buraya duyurmayacak, aynı zamanda Makedonya'nın sesini de bütün dünyaya duyuracak. Bu ajanslarımız veya televizyon kanallarımız herhangi bir siyasi hesap peşinde koşan kurumlar değil doğrudan insan odaklı faaliyet yürüten kurumlarımız" diye konuştu.
Akdoğan, dünyada algı operasyonlarının ve algı savaşlarının yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bütün bunlara karşı ülkelerin kendi tezlerini, argümanlarını ve hakikati ortaya koyabilmesi büyük önem taşıyor. Küresel düzeyde siyaset mühendisliği çabalarının olduğunu görüyoruz. Yani 'O ülkelerin halkları oraları yönetmesin, bir vesayet düzeni kurulsun, başka birtakım uluslararası odaklar oraları yönetsin' gibi bir anlayış var. Bütün bu algı operasyonları da bunun parçası, buna karşı da mücadele etmek gerekiyor. Türkiye'de 2013'te bu tür bir siyaset mühendisliği gelişimine şahit olduk. Sokak gösterileriyle hükümeti devirmeye çalıştılar ama başarılı olamadılar. Arkasından birtakım şantaj kasetleriyle, dinleme tapeleriyle hükümete karşı bir operasyon gerçekleştirmeye, devirmeye çalıştılar. Yine başarılı olamadılar. Arkasından terör olaylarını kullanarak, 'Acaba siyaseti baskı altına alabilir miyiz' diye çaba gösterdiler. Bu üç oyunu da Türkiye bozdu."
Bunun sadece Türkiye'ye karşı oynanan bir oyun olmadığına dikkati çeken Akdoğan, eş zamanlı olarak Mısır ve Ukrayna'da da aynı şeylerin yaşandığını söyledi. Akdoğan, "Bölgede halkların iradesi yönetime yansımasın istediler" dedi.
Türkiye'nin bölgesel güç olmasından rahatsızlık duyanlar bulunduğunu, ama insani perspektifle komşu halklara, demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Türkiye'nin son dönemde bölge halklarının kalbine girmesinin, "hard power" ile değil "soft power" ile olduğunun altını çizen Akdoğan, bu açıdan Anadolu Ajansı ve TRT'nin çalışmalarının, birçok "hard power" faaliyetinden daha önemli olduğunu kaydetti.
Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'a da açılışa katılmasından ötürü teşekkürlerini sunan Akdoğan, AA'nın Üsküp ofisinin hayırlı olmasını diledi.
'AA Makedonya'nın da sesi olacak'
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, AA'nın yeni ofisinin Üsküp'e bundan sonraki gelişleri için iyi bir başlangıç olmasını temenni ettiğini söyledi.
Kazancı, Üsküp ofisinin açılmasındaki önemli nedenlerden birinin de Türkiye ile Makedonya arasında bulunan gönül köprüsü üzerindeki trafiği yoğunlaştırmak olduğunu belirtti.
AA'nın, Makedonca yayınla, farklı dildeki 10'uncu yayınını yapmaya başladığına işaret eden Kazancı, "Anadolu Ajansı, Makedonca'da yayın yapan ilk uluslararası haber ajansı olarak Makedonya'nın da sesi olacak" diye konuştu.
Kazancı, ayrıca Balkanların kalbinde ofis açıyor ve yeni yayına başlıyor olmaktan son derece mutlu ve gururlu olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil de Türkiye ve Makedonya ilişkilerinin köklerinin tarihin derinliklerine kadar indiğini anımsatarak, Makedonya Cumhuriyeti'nde AA'nın ve TRT'nin Üsküp ofislerinin açılışından dolayı şeref duyduklarını ifade etti.
AA ve TRT'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin iki köklü kuruluşu olduğuna dikkati çeken Şölendil, "AA'nın ve TRT'nin Makedonya'daki faaliyetleri, hiç kuşkusuz dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizi daha da pekiştirecek, bütün dünyaya gerekli mesajları verecektir" dedi.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazancı ve beraberindekilerle AA'nın Üsküp ofisinin açılışını gerçekleştirdi.