Bartın'da ne oldu? Bartın maden patlaması neden oldu? Bartın'da ne madeni var? Maden ocağı kimin...
Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlamada ilk bulgular 'grizu'yu işaret ediyor. Bölgede incelemelerini sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de "İlk değerlendirmelere göre patlamanın sebebi grizu" dedi. Peki grizu nedir ve patlamasına ne sebep olur? Bartın'da ne oldu? Bartın maden patlaması neden oldu? Bartın'da ne madeni var? İşte ayrıntılar
Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yerin eksi 300 kotunda patlama meydana geldi. Mahsur kalan işçileri kurtarmak için ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.
Bölgede incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, facianın sebebi olarak "grizu"yu işaret etti.
Dönmez, olaya ilişkin "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ise kadar yayan, elle müdahaleler söz konusu" açıklamasını yapmıştı.
BELLİ ORANDAKİ METAN GAZIYLA HAVANIN KARIŞIMI PATLAYICI HALE GELİYOR
Madenlerin kabusu olan grizu, metan gazı ile havanın karışımıyla ortaya çıkan zehirli bir madde. Belirli yoğunluğa ulaştığında patlayıcı haline gelebiliyor.
Patlama için ortamda asgari yüzde 12 oranında oksijen gerekli.
Zehirli karışım, 650 santigrat dereceye ulaştığında 2 fazlı bir yanmaya sebep oluyor.
Ani genleşme sonrası, önce patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gaz sıkışması meydana geliyor. Ardından büyük tahrip gücüne sahip bir patlama gerçekleşiyor.
GRİZU PATLAMASI NASIL ÖNLENİR?
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek.
Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU (TTK) NE ZAMAN KURULDU?
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), 28 Ekim 1983 tarihinde, yani bundan tam 38 sene önce 96 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile taşkömürü madenciliği amacıyla kuruldu.
TKK’ya bağlı 5 müessese bulunuyor. Bunlardan biri de Bartın TKK Amasra Müessese Müdürlüğü’dür. Diğer müesseseler ise; Armutçuk Müessesesi, Kozlu Müessesesi, Üzülmez Müessesesi ve Karadon Müessesesi’dir. Bu müesseseler bünyesinde, son yıllarda 2-2,5 milyon ton düzeyinde taşkömürü üretimi sağlamaktadır. Ayrıca Zonguldak Merkezde Beyaz Saray olarak bilinen Genel Müdürlüğü yer almaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü ise Kazım Eroğlu’dur. Bartın Amasra Maden Ocağı, TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı olarak işletilmektedir.
TTK AMASRA MADEN OCAĞI NEREDE?
TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı olan Bartın Amasra Maden Ocağı’nın adresi şöyle:
Gömü 1 Nolu İşletmesi Çınar Yolu Mevkii No: 80/1, 74310 Amasra/Bartın
BARTIN'DA NE MADENİ VAR?
BARTIN MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI NELER?
Bartın ili, Anadolu Yarımadası’nın kuzeyinde ve Batı Karadeniz coğrafi bölgesinde yer alır. Bartın ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği özellikle taş kömürü ve endüstriyel hammadde yatakları için uygun bir oluşum ortamı sunmaktadır. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda taş kömürü,bazı endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır.
Yapılan çalışmalara göre bilinen metalik maden yatağı yoktur.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir. Kurucaşile’deki dolomitlerin tenörü % 59.5-62 CaCO3 ve % 33-41 MgCO3 olarak belirlenmiştir. Şiferton, Amasra ilçesinde taş kömürü yataklarında bulunmaktadır. Buradaki yatakların toplam görünür+muhtemel+mümkün rezervi yaklaşık 65 milyon tondur. Kurucaşile’de Kömeç Köyü Sahasında % 95-98 SiO2 tenörlü, 2.488.000 ton görünür, 4.975.000 ton muhtemel kuvars kumu rezervi tespit edilmiştir. Ayrıca ilçe kuvarsit yatakları bakımından da zengin olup, cam ve döküm kumu olarak kullanılmaya elverişli bu kuvarsitlerin % SiO2 içerikleri 88 ile 99 arasında değişmektedir.
Endüstriyel hammaddeler ve taş kömürünün dışında bilinen metalik maden ve jeotermal kaynak yoktur.
DOLOMİT (Dol)
Kurucaşile dolomit Sahası
Tenör :% 59.5-62 CaCO3, %33-41 MgCO3,
Rezerv :Rezerve yönelik çalışma yoktur.
ŞİFERTON (Şif)
Amasra- Kazpınarı Yatağı
Kalite :SK 30-35,
Rezerv :6.771.875 ton rezerv.
Amasra-Tarlaağzı Yatağı
Kalite :SK 30-35 ve PCE 30-33,
Rezerv :12.208.731 ton rezerv.
Amasra-Gömü Köyü sahası
Tenör :% 43 SiO2, % 30 Al2O3, % 2 Fe2O3,
Rezerv :2.110.000 ton görünür, 15.398.000 ton muhtemel ve 19.843.000 ton mümkün rezerv.
Amasra-Kazpınarı-Çapakdere mevkii
Tenör :-
Rezerv :386.478 ton görünür, 8.280.773 ton muhtemel ve mümkün rezerv.
KUVARS KUMU(Qzk)
Kurucaşile-Kömeç Köyü sahası
Tenör :% 94.90-98.19 SiO2,
Rezerv :2.487.500 ton görünür, 4.975.000 ton muhtemel rezerv.
KUVARSİT (Qz)
Kurucaşile-Ilyasgeçidi Köyü-Başköy, Hacılar Sırtı, Balkayası mevkii kuvarsit sahaları
Tenör :% 88-99.36 SiO2,
Rezerv :1.442.170 ton görünür, 40.087.830 ton muhtemel ve mümkün rezerv. Yatak cam ve döküm kumu olarak kullanılabilir.
Kurucaşile-Ilyasgeçidi Köyü-Kömeçköy kuvarsit sahası
Tenör :% 97.18 SiO2,
Rezerv :3.450.000 ton muhtemel+ mümkün rezerv. Cam ve döküm kumu olarak kullanılabilir.
Kurucaşile-Ilyasgeçidi Köyü-Paşalılar-Çukurköy Kuvarsit Sahaları
Tenör :% 97.70-98.19 SiO2,
Rezerv :1.650.000 ton görünür rezerv. Yatak cam ve döküm kumu olarak kullanılabilir.
Bartın hangi bölgede? Bartın haritada nerede?
BARTIN HANGİ BÖLGEDE, NEREYE BAĞLI?
59 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle, Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Bartın, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak ile komşudur.
BARTIN'IN İLÇELERİ?
Bartın'ın Merkez ile dışında Ulus, Kuruçeşme ve Amasra ilçeleri bulunmaktadır.
BARTIN'IN KISACA TARİHİ
Şehir adını Amastris adlı bir kraliçeden almıştır. Verimli arazileri olan şehirden, verimli akarsular geçer; Bartın Irmağı bunlardan biridir. Bereketli toprakları sebebiyle birçok medeniyet burada yaşamıştır. Gaska Kavmi (M.Ö. 1200) toprakları olan bölge sonradan Krigen Kavmi himayesine girmiştir. Daha sonra başka kavimlerinde eline geçen topraklar, Bizans İmparatorluğundan sonra Türk Beyliklerinin yaşadığı bir yer olmuştur. Sırasıyla Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlılar için Batı Karadeniz'e açılan bir kapı olmuştur.