Baklavalı çikolata gerçeği! Konyalı başkan açıkladı

Son zamanlarda popüler olan baklava çikolatalar, çeşitli markalar tarafından satışa sunulmaya devam ediyor. Baklavanın raf ömrünün ne kadar kısa olduğu düşünüldüğünde ise baklava çikolataların nasıl bozulmadığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Son zamanlarda popüler olan baklava çikolatalardan da bahseden Başkan Kağnıcıoğlu, içerisinde gerçek baklavanın değil, aromasının kullanıldığını söyledi.

Baklavalı çikolata gerçeği! Konyalı başkan açıkladı

Pastanelerde ve sokaklarda birçok çeşit baklava satılıyor. Fakat kaliteli ve sağlıklı baklava için her zaman pastanelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

sokak-baklavalari-1.jpeg

Son zamanlarda popüler olan baklava çikolatalardan da bahseden Kağnıcıoğlu, “Son günlerde markalar tarafından baklava çikolata olarak çeşitli ürünler çıkarıldı.

img-0012.jpg

Ama onların içerisindeki gerçek baklava değil. Muhtemelen baklava aroması verilmiştir. Sonuçta şerbetli bir tatlı değil.” dedi.

img-0005.jpg

‘BAKLAVAYA ZAM GELMEDİ’

Yakın zamanda baklavaya herhangi bir zam uygulanmadığını söyleyen Kağnıcıoğlu, “Klasik fıstıklı baklavanın fiyatı şu anda 500 lira. Çeşitlerine göre fiyatı değişiyor. 800 liraya kadar baklava var. Bazı baklavacılarda bu fiyat 300 liraya kadar düşebiliyor. Kirası, işçi sayısı da etkili oluyor. Yılbaşından sonra herhangi bir fiyat artışı yaşanmadı. 6 ay önce zaten fiyat güncellenmesi yapılmıştı. 6 ay önceki fiyatlar halen uygulanmaya devam ediyor. Üyelerimizden de herhangi bir zam talebi gelmedi.” şeklinde konuştu.

sokak-baklavalari-1.jpg
Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu

‘SADECE FISTIĞIN FİYATI 800 LİRA’

Baklavanın maliyetlerinden bahseden Kağnıcıoğlu, “Baklavadaki en büyük maliyet fıstık ve tereyağıdır. Baklavada sade, sızdırılmış yağ kullanılır. Sadeyağın fiyatı 400-450, fıstığın fiyatı ise 800 lira arasındadır. Elbette markasına göre değişiyor. İşçilik maliyetleri de eskisi gibi değil. Maliyetler çok fazla arttı. Kiralardan daha çok işçi giderleri ön plana çıkmaya başladı. Pastanelerde işçiler için sabah kahvaltısı, öğlen yemeği de olur. Bunun maliyeti de oldukça fazla oluyor.” ifadelerine yer verdi.

sokak-baklavalari-4.jpg

‘BOĞAZI YAKMAZ, ŞEKERLENEBİLİR’

Kaliteli baklavanın nasıl anlaşılacağını anlatan Kağnıcıoğlu, “Kaliteli baklava boğazı yakmaz. İyi baklava şekerlenebilir. Vatandaşlarımız şekerlenince kötü baklava diyor ama değil. Şekerlendiği zaman hafif ısıtılıp tekrar aynı lezzet yakalanabilir. Zaten içerisinde katkı maddesi, glikoz olmadığı için şekerlenir. Konya’daki pastanelerin tamamı tatlılarını kendi üretir. Baklavacılar kendi baklavalarını üretir. Vatandaşlarımız da üretim yerlerinden alsınlar. Herhangi bir sıkıntı çıkınca karşılarında muhatap bulabilsinler. Tadını beğenmediğinde, yanık çıkınca gidip değiştirebilsinler.” diye aktardı.

sokak-baklavalari-5.jpg

‘UCUZ BAKLAVA KALİTELİ DEĞİLDİR’

Sokaklarda, baklavanın piyasa değerinin altında fiyatlarla satılan ürünlerin kaliteli olmadığını belirten Kağnıcıoğlu, “Ucuz baklavalar var ama kaliteli değil. Örneğin 120 liraya fıstıklı baklava satılıyor. Ama sadece fıstığın kilosu 800 lira. Yani vatandaşlarımız bunun farkında olmalı. Sokakta satılan baklava alınmaz. Çünkü karşında bir muhatap yok. Herhangi bir zehirlenme durumunda sorumlu kişi bulunamaz. Pastanelerde her zaman bunun kontrolü yapılır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir