Bakan Kurum'dan önemli açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk ekranlarında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum'dan önemli açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında deprem gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar:

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde hepimizi derinden üzen bir deprem ile sarsıldık. İlk andan itibaren hepimiz Ankara'daki AFAD koordinasyon merkezine gittik. Biz buradaki arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından diğer illere de gittik. Biz buradaki arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından diğer illere de gittik. 11 ilimizi ilçelerimizi köylerimizi gözeterek yapıyoruz çalışmaları. Hepsinde eş zamanlı olarak yapıyoruz çalışmalarımızı.

Bütün işleri bir koordinasyon içinde yürütmemiz gerekiyor. Hepimiz deprem bölgelerine gittik. Ne yapmamız gerektiğini daha yolda kurguluyorsunuz. Koordinasyon merkezleri kurduk tüm illerde. Süreci AFAD koordinasyonu ile yürütmek için. Birinci işimiz arama kurtarma sürecini yürütmek. Bu arama kurtarma personeli ilk saatten itibaren artarak faaliyetlerine başladı. Bizim en önemli işimiz arama kurtarma ekiplerini yönlendirmek ve yönetmek. Çünkü orada zamanla yarışıyorsunuz. Tabi çadır kent, beslenme ve barınma çalışmalarını başlattık. Ne yapmamız gerekiyordu? Buradaki kalıcı barınma ihtiyacını giderecek çalışmalara başlamak. 11 ilde 360 bin üzerinde çadır kuruldu. Çadırdan artık konteynere geçiyoruz. Çadırı verdiğimiz gün konteyner kentlerin yapımına başladık. Tabi bunları yapmak için önce alt yapısını yapmanız gerekiyor.

Bir depremzede olarak çadır kentte, konteyner kentte yaşasaydınız, ne olmasını isterseniz onun inşasını hızlı bir şekilde yapın dedik ekip arkadaşlarımıza. Tamamlandıkça vatandaşlarımızı çadırlardan konteynerlere alacağız. Biz ilk zamanlar enkazların başına da çadır kurduk. Vatandaşlarımız enkaz başında beklemesin diye.

Çadırlardan en kıza zamanda konteynerlere geçireceğiz. Benim eşim de Düzce depreminde 1 yıl çadırda kaldı. Depremzedeydi. Sonuçta vatandaşımızın yaşam standardını normale getiremeyiz ama en iyisini yapmak zorundayız. Yığma malzeme, çelik gibi malzemelerden de yapıyoruz konteynerleri. 11 ilimizde nerede ihtiyaç varsa, AFAD'ın kurduğu, bağışçıların kurduğu yapıların kurulumunu başlattık. Prefabrik, tuğla, çelik de var içlerinde.

"HEDEFİMİZ 1 YIL İÇİNDE KALICI KONUTLARA GEÇMEK"

Taşınma ve kira yardımları var Cumhurbaşkanımızın açıkladığı. Vatandaşlarımıza soruyoruz, siz konteyner mı istiyorsunuz? Kira yardımı mı istiyorsunuz? Hedefimiz 1 yıl içinde ağır hasarlı ve yıkık binaların hepsinin inşa sürecini yürütmek. Nasıl ki çadırdan konteynere geçildiyse oradan da kalıcı konutlara geçireceğiz.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Bölgede incelenmeyen bina kalmadı. Artçılar sonrası bakılan binalara tekrar bakılması gerekiyor. Yapılan hasar tespitleri konusunda ne durumdayız? 1 milyon 700 bin bina incelendi. 5 milyon 10 bin de bağımsız bölüm incelenmiş oldu. 277 bin bina acil yıkılacak ağır hasarlı ya da yıkık durumda. Depremin ilk günlerinde biz bir simülasyon yaptık. Biz 500 bin konut olabileceğini depremin ilk haftası öngördük.

Orta hasarlılarda güçlendirilebilecek binalar olduğu gibi yıkılabilecek binalarımız da var. Cumhurbaşkanımız bize güçlendirme yapmadan yeniden yapılsın talimatı var.

Orta hasarlıları da ağır hasarlılar ile aynı statüye koyacağız. 653 bin konut yapılacak. 1 yıl içinde, hatta daha önce bitireceğimiz konutlar da olacak.

Attığımız her adımda, bilim insanların görüşlerini fikirlerini hep alıyoruz. Bu yeni bir şey de değil. Geçmişten bu yana yapıyoruz. Zemine bakıyoruz etüt çalışmalarında. Fay hatları yakınlarında yıkımın büyük olduğunu görüyoruz.

Biz yeni konutların yapımı için yer tespiti yaparken, fay hattına uzaklığı nedir bunları inceleyerek yapıyoruz. Bu inşaların hepsini TOKİ'lerimizle yapacağız.

"HİÇBİR TOKİ KONUTU YIKILMADI"

11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı. TOKİ yetkin bir kuruluşumuz. Ben de eski bir TOKİ çalışanıyım. Biz sahayı iyi biliyoruz. Bir inşaat nasıl yapılır, nasıl yapılmalı. En doğru zemine, en doğru teknik ile yapıyoruz. Temel sisteminizi ve tekniğinizi doğru seçmeniz gerekiyor. Perdelemenin yoğun olduğu bir sistem ile inşaları gerçekleştiriyoruz. Bu binaların hepsi yapılırken sıvılaşma riski var mı yok mu? Hepsine bakıyoruz. Biz İzmir'de de bina yaptık. Ancak zemin sıvılaşması olduğu için zemin güçlendirmesi yaptık. Hasar alan binalar elbette oldu ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayarak.

Yeni yerleşim alanlarında bütün etütleri yaptıktan sonra hocalarımız tarafından onaylanıyor. Müşavir firmalar gider kalıbı teslim alır. Donatısı uygun yapılmış mı yapılmamış mı diye bakılır. Kontrolü yapılır. Kalıp konur, terazisi ile teslim alırsınız kalıbı. İzin verildikten sonra oraya beton dökülür. Beton dökülürken numune alınır. Elektronik çip sistemiyle tüm dökülen numunelerden kayıt alıyoruz. Hepsi dijital olarak kayıtlı olarak tutuluyor. Bu numuneye bakılıyor betonun kalitesini kontrol ediliyor.

Bizim ülkemiz deprem ülkesi. Birçok ocaklara ateş düştü. Enkaz başında bekleyen vatandaşlarımız, bir taraftan o hüznü ve acıları yaşadık. Bir taraftan da devletin elini o vatandaşın omzundan çekmeyeceksiniz. Biz Nurdağı'ndan elimizi çekmeyeceğiz. Kahramanmaraş'tan Hatay'dan Adıyaman'dan elimizi çekmeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız bir fiil koordinasyonu yönetiyor. Daha önceki depremlerde olduğu gibi burada da aynı şeyi yapacağız.

Diyelim bir atçı sarsıntı oldu. Biz gidiyoruz betonarmede bir hasar var mı yok mu inceliyoruz. 12 saatlik bir süreç var. Kalıbı söküyoruz bakıyoruz. Betonda çatlama var mı yok mu diye. Bilim insanlarımız da tecrübelerimiz de artçı sarsıntıların kalıcı konut yapmaya engel olmadığını söylüyor.

"DEPREMZELERİ 2 AY İÇİNDE GEÇİCİ KONUTLARA ALACAĞIZ"

En geç 2 ay içerisinde bütün deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı konteynerlere geçirme hedefimiz var. 2 ay içerisinde Gaziantep özelinde 2 binin üzerinde vatandaşımız konteynerlere geçmiş durumda. Her gün geçilecek etap etap. Bittikçe teslim ediyoruz.

Kalıcı konutların yapına dair hazırlığımız sürüyor Amacımız Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 2 ay içinde 309 bin hem konut hem köy evinin yapını başlatmak. İlk temel önümüzdeki hafta atılacak. Birincisi şehrin içinde bir taraftan enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Kaldırdığımız enkazı döküm sahalarında titizlikle eliyoruz. 2,3 ay içinde bütün şehirlerin enkazlarını bitirmeyi hedefliyoruz. 11 ile 11 master planı yapılacak. En iyi mimarlarla çalışıyoruz. Şehrin dokusuna uygun bina yapılacak. Bölgenin tüm ihtiyaçlarına bakıyoruz sadece konut ile olmaz ki bu. Tarihi var, sanayisi var. Kültürü var. 1 yıl içerisinde biz öncelikli rezerv alanlarının tamamlanmasını sonra da şehrin içini yapacağız. GYODER'deki mimar ve mühendis arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandıktan sonra tüm illere ziyaretler yaptık. Şehrin ileri gelenleri kimse sanayi , ticaret odasıyla muhtarıyla beklenti nedir, istişare yaptık. Her şey şeffaf. 11 şehri bütün değerleriyle ayağa kaldıracağız, tarihiyle, sanayisiyle, kültürüyle. mimarisiyle.

Ülkemiz deprem ülkesi. İstanbullumuz da bu illerimizden bir tanesi. 1 milyon 180 bin konutun yapımını yaptık, vatandaşlarımıza teslim ettik tam 20 yılda. 3 milyon 300 bin konut dönüştürüldü.