Bakan Kirişci: Konya'daki elim hadiseyi üzülerek takip ediyorum

TARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Can dostlarımıza şiddeti kabul etmemiz asla mümkün değildir. Dün sosyal medyaya yansıyan Konya'daki elim hadiseyi de üzülerek takip ettiğimi belirtmek isterim. İl müdürlüğümüz konu ile ilgili olarak cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, 2 şüpheli bu konuyla ilgili olarak tutuklanmıştır" dedi.

Bakan Kirişci: Konya'daki elim hadiseyi üzülerek takip ediyorum

Bakan Kirişci, Ankara'da düzenlenen Türk Veteriner Hekimleri Birliği 50'nci Büyük Kongresi'ne katıldı. 81 ilden veteriner hekimleri odası başkanları ile veteriner hekimlerin yer aldığı kongrede konuşan Kirişci, "Şehir hayatını paylaştığımız can dostlarımızı korumak, insani sorumluluğumuzun bir gereği. Bakanlık olarak hem sahipsiz hayvanların hem de insanımızın güvenliğini sağlamak için yerel yönetimlerimizle ortak çalışmalar yapıyoruz. Ne yazık ki zaman zaman içimizi yakan görüntüler, gündeme geliyor ve hepimizi derinden sarsıyor. İl müdürlüklerimiz, hayvana şiddetle ilgili hadiselerde, bu görüntüleri ihbar kabul ederek harekete geçmekte, gerekli yasal süreci takip etmektedirler. Can dostlarımıza şiddeti kabul etmemiz asla mümkün değildir. Dün sosyal medyaya yansıyan Konya'daki elim hadiseyi de üzülerek takip ettiğimi belirtmek isterim. İl müdürlüğümüz konu ile ilgili olarak cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, 2 şüpheli bu konuyla ilgili olarak tutuklanmıştır" dedi.

'SOKAK HAYVANLARININ KISIRLAŞTIRILMASI İÇİN 36 MİLYON TL HARCANDI'

Bakan Kirişci, 2009 yılından itibaren toplam 59 ilde bulunan 88 yerel yönetime 72 milyon TL tutarında mali destek sağlandığını aktararak, "Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ile ilgili 2017 yılından günümüze kadar toplam 510 bin 654 hayvan için 36 milyon 500 bin TL mali destek verilmiş bulunmaktadır. 5199 sayılı Kanun'un 28'inci maddesi kapsamında gerçekleşen hayvan hakları ihlallerine, 2007 yılından günümüze kadar toplam 35 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Sahipsiz Hayvanları Kısırlaştırma Seferberliği Programı'nda 2022'de 40 milyon TL olan mali destek miktarımızın 2023 yılında 100 milyon TL'ye çıkarılması planlanmaktadır. Ayrıca bakanlık olarak sahipli hayvanları kayıt altına almaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorundadır. Ancak yılbaşından itibaren 6 aylık yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulanmadan kayıt altına alınabilecek. 1 Ocak 2021'den bugüne kadar ülke genelinde toplam 580 bin 295 adet sahipli ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır" diye konuştu.

Bakan Kirişci: Konya'daki elim hadiseyi üzülerek takip ediyorum

'HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİNDE HEKİMLERİN PAYI BÜYÜK'

Hekimlerin, hayvancılık ve su ürünleri alanındaki hedeflerin gerçekleştirilmesinde kritik role ve öneme sahip olduğunu belirten Kirişci, "Bakanlığımız bütün bu görevleri, güçlü teşkilat yapısı ve mevcut 9 bin 232 veteriner hekim istihdamıyla ülkemizin bütün sathında icra etmektedir. Bakanlığımızdaki ilgili genel müdürlüklerimizin yanı sıra, 7 bölge veteriner kontrol enstitümüz, 1 şap enstitümüz, gelişmiş laboratuvar altyapımız, 81 il ve 922 ilçe müdürlüğündeki veteriner hekimlik hizmetlerimizle tam bir seferberlik haliyle çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Son 20 yılda hayvancılığın geliştirilmesinde elde ettiğimiz başarıda, veteriner hekimlerimizin gerek hayvan ıslahında gerekse hastalık ve zararlılarla mücadeledeki çabalarının önemli payı var. Son 20 yılda büyükbaş hayvan mevcudumuz yüzde 81, küçükbaş yüzde 83,4, kanatlı sayımız yüzde 58,6 artmıştır. 2021 yılında 1 milyon 950 bin ton kırmızı et, 2,3 milyon ton beyaz et, 20 milyar adet yumurta, 23 milyon ton süt, 470 bin ton su ürünleri, 110 bin ton bal üretimimiz var" dedi.

Bakan Kirişci: Konya'daki elim hadiseyi üzülerek takip ediyorum

'SUNİ TOHUMLAMA BUZAĞILARINA 200 LİRA PRİM'

Hekimler tarafından yıllık takribi 2,5 milyon civarında suni tohumlama yapıldığını kaydeden Bakan Kirişci, "2023 yılından itibaren bu sayıyı daha da artırmamızı sağlayacak yeni bir desteklemeyi hayata geçireceğimizi de burada önemli bir bilgi olarak sizlerle paylaşmak isterim. Suni tohumlamadan doğan buzağılara, 200 lira ilave prim ödemesi yapmaya başlayacağız. Ayrıca 2022 düve desteklerimize ilişkin yeni rakamları da burada duyurmak isterim. Düve alım desteği kapsamında, gebe düve destek üst limiti 20 bin liradan 40 bin liraya, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır desteği üst limiti ise 12 bin liradan 25 bin liraya çıkarılmıştır. Düvelerin, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilmesi durumunda, düve-manda başına fiyatın yüzde 50'sini, diğer tedarik merkezlerinden temin edilmesi durumunda ise yüzde 40'ını hibe olarak ödeyeceğiz. Düve alım desteği müracaatları 1 Aralık 2022- 27 Ocak 2023 tarihleri arasında tarım ve orman il- ilçe müdürlüklerince alınacaktır" diye konuştu.

Kaynak: