Attila'nın torunları Macaristan'da buluştu
Macaristan muhalefet partisi Jobbik Genel Başkanı Vona, "Burada arkadaş ve kardeş milletlerle, eski göçebe milletlerin torunlarıyla buluştuğumu hissediyorum" dedi.
Macaristan'da ikinci parti konumunda bulunan Jobbik'in Genel Başkanı Gabor Vona, Türk asıllı 27 milletten temsilcinin katılımıyla Macaristan'da düzenlenen "Kurultay" etkinliğindeki Türk-Macar dostluğuna vurgu yaparak, "Dünyaya Türk ve Macar milletlerinin düşmanca değil kardeşçe hareket edebildiklerini gösterebiliriz" dedi.
Macaristan'ın Bugac kasabasında yapılan ve Türk asıllı 27 milletten temsilcinin katılımıyla gerçekleşen Kurultay'ı AA'ya değerlendiren Vona, Kurultay'ın Macaristan'ın en büyük kültür organizasyonu olduğunu, ortak geçmişe ve kültüre sahip ülke ve halkların iki yılda bir bu organizasyon çerçevesinde bir araya geldiklerini söyledi.
Vona, Bugac'ta toplanan halkların dünyaya kardeşlik mesajı verdiğini belirterek, "İnsanlar, kendi dinlerinden, kültürlerinden, ırklarından olmayanları bile barış içinde ve kardeşçe sevebiliyorlar. Burada arkadaş ve kardeş milletlerle, eski göçebe milletlerin torunlarıyla buluştuğumu hissediyorum" dedi.
Avrupa'nın en büyük geleneksel kültür festivali olan Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantısı "Kurultay"ın önemini anlatan Vona, Macaristan'da bir araya gelen aynı kökene sahip milletlerin birbirlerini siyasette, ekonomide kültürel alanlarda da desteklemeleri gerektiğini düşüğünü ifade etti. Vona, "Beraberce kardeşçe yaşayabileceğimiz bir dünya meydana getirebileceğimize inanıyorum" mesajını verdi.
Macaristan'daki partiler arasında en çok genç seçmene sahip parti olduklarına değinen Vona, Türkiye'nin de genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bizim görevimiz burada bu iki milletin gençlerinin tanışmalarına vesile olup ileride birbirlerine yardımcı olmalarını sağlamak. Dünyaya Türk ve Macar milletlerinin düşmanca değil kardeşçe hareket edebildiklerini gösterebiliriz. Bu ilişkileri siyasal, politik ve kültürel alanlara da yayabiliriz" diye konuştu.
"Atilla'nın torunları birbirlerine söz verdi"
Kurultay'ı AA'ya değerlendiren araştırmacı-yazar Dr. Muhsin Kadıoğlu da Hun kökenli halkların, Türk kardeşliği başlığı altında bir araya geldiklerine dikkati çekerek, "Atilla döneminde Hun topraklarında yaşamış halkların torunları, gelenekleri ve göreneklerini yaşatmak, kardeşliklerini tazelemek için Macaristan'ın Bugac kentindeki Kurultay’da bir araya geliyorlar" dedi.
Kurultay katılımcılarının ortak bir bildiriye imza attıkları kaydeden Kadıoğlu, "Bu bildiri çerçevesinde Hun topraklarında yaşamış Atilla’nın torunları bundan sonraki dönemde sevinçte ve kederde birlikte olacaklarına dair birbirlerine söz vermiş oldular. Bu imzanın Orta Avrupa’da yeni bir dostluk ve kardeşlik dönemi başlatacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Kadıoğlu, organizasyonun sadece Türk dünyasının birlikteliği için önemli olmadığını aynı zamanda İslam coğrafyasının bu yeni dostluk ve kardeşlik bağlantısından istifade edeceğini düşündüğünü belirterek, Atilla’nın torunlarının bugün İslam ve Türk dünyasında yaşanan sorunlara ilgisiz kalmadıklarını söyledi.
"İki millet arasında kaynaşmaya etkisi oldu"
Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ise Kurultay'ın Türk, Macar ilişkileri açısından çok önemli olduğunu, Türkiye'den birçok sivil toplum kuruluşunun yanında resmi katılımların da gerçekleştiğini ifade etti.
Dünyanın çeşitli coğrafyalarından birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşen Kurultay'da her ülkenin kendi kültürünü tanıtma fırsatı bulduğuna değinen Gül, Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi olarak kurultaya katıldıklarını, bu ve benzeri etkinliklerin iki millet arasındaki tanışma ve kaynaşmaya büyük etkisi olduğunu söyledi.
Gül, ayrıca okçuların ve atlı savaşçıların gösterileri ile yerli halkın yaptığı dans ve müzik sunumlarının katılımcılara zevkli anlar yaşattığını, geleneksel giysilerin el sanatlarının ve yiyeceklerin gelen misafirlere sunulmasının bu şöleni daha da anlamlı hale getirdiğini belirtti.