Aşk ayı değil, turşu ayı eylül
Sonbaharın gelmesiyle birlikte evlerde turşu hazırlıkları başladı. Turşuluk sebzeler tezgahlarda yerini aldı. Pazar esnafları, vatandaşlara ‘geç kalmayın’ uyarısında bulundu.
Sonbaharın başlamasıyla birlikte turşu sezonu da başladı. Kornişon, domates, biber, fasulye, lahana, karnabahar gibi sebzeler tezgahlarda yerini aldı.
Kadınlar Pazarı’nda alışveriş yoğunluğu başladı. Pazar esnafları turşu yapmanın püf noktalarından bahsetti ve vatandaşlara ‘geç kalmayın’ çağrısında bulundu.
En çok satılan turşuluk ürünün kornişon olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı esnafı Nuri Atalay, “Eylül aynın başlamasıyla birlikte turşu sezonu başlar. Turşuluk birçok ürün var. Biber, fasulye, hırtlak, kornişon çeşitleri bulunuyor. Yoğunluk şu anda kornişonda. Vatandaşlar en çok onu tercih ediyor. Küçük kornişonlar 20, orta boyu 17,50, büyük boyu ise 15 lira. Fasulyeler 20, cin biber 30 lira. Vatandaşlara önerim bir an önce turşu malzemelerini almalarıdır. Çünkü havalar soğudukça yerli mamuller azalacaktır. Mamuller azaldığı zaman ise fiyatlar artacaktır.” bilgilerine yer verdi.
‘SICAKTA TURŞU KURULMAZ’
Turşu yapmanın püf noktalarından bahseden esnaf Mustafa Ucal, “2 hafta önce turşu sezonu başladı. Turşuluk ürünleri satmaya başladık. Kornişon, hırtlak, havuç, lahana, acur, süs biberi, sarı fasulye çeşitlerimiz var. İnsanlar en çok kornişon ve süs biberini tercih ediyor. Kornişonların boyutlarına göre fiyatları da değişiyor. 10 liradan başlıyor, 17 liraya kadar çıkıyor. Fasulyeler 15-20 lira arası değişiyor.
İlk olarak gurbetçiler veya turist olarak buraya gelen insanlar turşu sezonunu başlattı. Ama turşu sıcakta kurulmaz. Onlar erken aldılar. Havaların biraz serinlemesi gerekiyor. Turşu kuracaklara önerim, temiz ve taze mal seçsinler. Ayrıca turşudaki sirke, limon tuzu ölçü oranları çok önemlidir. Mutlaka o ölçüye dikkat etsinler. Turşu yapmanın tam zamanı bu zamanlardır. Vatandaşlar alışverişlerini yapsınlar.” şeklinde konuştu.
‘EYLÜL AYI AŞK AYI DEĞİL TURŞU AYIDIR’
Eylül ayının turşu kurma ayı olduğunun altını çizen esnaf Mehmet Kaya ise, “Ağustos ayının son haftası, eylül ve ekim ayları turşu aylarıdır. Eylül ayı aşk ayı falan derler ama hayır, turşu ayıdır. Konyalılar genelde ağustosun son ayı başlar eylül de devam eder. Tembeller ise ekim ayına kalırlar. Bu ay salçalık, turşuluk, kurutmalık yapma ayıdır. İnsanlar şu anda daha çok geçim derdine düştü. Çünkü fiyatlar diğer senelere göre yüksek. Ama yine de turşular kuruluyor. Burada turşu için tüm malzemeler var. Kırmızı veya gök domates kullanmak isteyenler oluyor. Salatalık, kıl biber, sarı fasulye, kornişon, acı biber, hırtlak, acur, lahana, karnabahar gibi her türlü ürün bulunuyor.
Konya’da turşu çeşidi çok geniş. Ürün tercihleri kişiden kişiye değişiyor. Karışık kurmak isteyenler genellikle hepsinden alıyor ama ağırlık kornişon salatalığında. Bu ürünleri sabah erken saatlerde almak önemlidir. Çünkü taze geliyor. Daha güzel bir turşu ortaya çıkıyor. Turşunun bozulmaması için de üzerine kereviz yaprağı koyulur. Bu yıl domates fiyatları ucuz, 5 lira. Biber 10, hırtlak 10, acur 10-15 lira. Acı biber ve kornişon fiyatları biraz yüksek. Acı biber 20-25, kornişon 15-20 lira arasında. Bütün sebzeler kalitelerine göre değişiyor. Vatandaşları bekliyoruz. Gelsinler alışverişlerini yapıp, turşularını kursunlar. Geç kalmasınlar.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ