ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini ilk kez paylaştı

AKKOR Aktif Koruma Sistemi (AKS)’nin test görüntüleri, ASELSAN tarafından ilk kez paylaşıldı. AKKOR; tankları, tanksavar füzelerine karşı koruyacak.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, AKKOR Aktif Koruma Sistemi‘nin atışlı testlerine ilişkin görüntüleri ilk kez paylaşıldı. Paylaşılan görüntülerde AKKOR’un, tankı simüle eden hedefe karşı yönelen tanksavar mühimmatını başarıyla imha ettiği görüldü.

Görgün tarafından yapılan açıklamada, “AKKOR Aktif Koruma Sistemi, muharebe sahasındaki en yaygın ve en büyük tehditlerden Anti Tank Roket ve güdümlü füzeleri havada imha ederek, zırhlı birliklerimize kalkan oluyor.” ifadelerine yer verildi

23 Nisan 2023 tarihinde ALTAY Ana Muharebe Tankı, testler için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilk kez teslim edilmişti. Teslim edilen 2 adet ALTAY Tankı ile birlikte AKKOR Aktif Koruma Sistemi de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişti. AKKOR ve muadili hard-kill aktif koruma sistemleri, tanka yönelen tanksavar mühimmatının havada imhasını sağlıyor.

ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemi

AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin geliştirilmesini kapsayan sözleşme, Kasım 2015’te Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN A.Ş. arasında imzalandı. Toplam değeri 54 milyon ABD Doları olan sözleşmeye binaen; anti-tank güdümlü füze (ATGM) ile roketlere karşı etkili, 360 derecelik tam koruma sağlayan ve azami oranda yerli bir aktif koruma sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi hedeflendi.

Esasen ASELSAN’ın kendi öz kaynakları ile 2008 yılında çalışmalarına başladığı sistem, temel olarak Akıllı Sensör Sistemi, Merkezi Bilgisayar ve Fiziksel İmha Mühimmatı’ndan oluşmakta. AKKOR’da kullanılan Fiziksel İmha / Karşı Tedbir Mühimmatı ise TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmekte.

Tehdidi tespit sonrasında 1 saniyenin altında sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, dört bileşenden oluşuyor. Bunlar, tanka yaklaşan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tespit ve takip bilgilerini tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayarı, imha noktasına karşı tedbir mühimmatını çok yüksek hızla yönlendiren mühimmat atıcısı ve üzerinde yüksek hassasiyette çalışan radar bulunan fiziksel imha mühimmatı gibi ana bileşenlerden oluşuyor.

AKKOR Sisteminin geliştirme çalışmalarında binden fazla atış gerçekleştirildi. Bunun sonucunda sistem, yüksek başarım seviyesine getirildi. Son yirmi sene içinde onlarca firma ve ülke Aktif Koruma Sistemini geliştirmeye çalışmaları başlatırken, Türkiye’nin dışında sadece iki ülke envantere girebilecek bir sistem geliştirdi.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com