Arda Kural neden sokakta yaşıyor?
Psikoterapistler daha önce şizofreni teşhisi konulduğu açıklanan Kural'ın, yine şizofreniyle ilişkilendirilen bir diğer olgunun sokakta yaşamak olduğunu söylüyor.
Geleceği parlak genç bir oyuncuyken bir anda hayatı altüst olan Arda Kural'ın son hali haftaya damga vuran haberlerdendi. Haberlerde Arda Kural'ın sokaklarda yaşadığı ve yardıma muhtaç olduğu vurgulandı. Daha önce şizofreni teşhisi konulduğu açıklanan Kural'ın durumunu Therapiagroup'tan Psikoterapist Ceylan Özge Kunduz yorumladı.
SOKAKTA YAŞIYOR
Yüz yüze değerlendirmediğimiz biri ile ilgili yapacağımız değerlendirme tam ve yerinde olmayacaktır. Medyada Arda Kural ile ilgili birçok haber olmasına rağmen ne tür bir tanıyla nasıl bir tedavi görmüş olduğunu bilmiyoruz. Ona dair söyleyeceklerimiz spekülasyondan ileri gitmeyecektir ancak genel olarak şizofreni ve psikozdan bahsetmemiz mümkün.
CİDDİ HASTALIK YAŞIYOR
Şizofreni genellikle geç ergenlikte ya da erken yetişkinlikte ortaya çıkan ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Birbiriyle tutarlı olmayan, mantık dışı düşüncelerle, tuhaf konuşma ve davranışlarla, sanrı ve varsanılarla (görsel, işitsel vb.) karakterize olan şizofrenide kişinin gerçekliği test etme yetisi bozulur.
"ŞİZOFRENİ HASTALARI GENELDE SOKAKTA YAŞAR"
Bir anlamda kişi dış dünya ile iç dünyayı birbirinden ayıramaz. İşlevselliği belirgin derecede etkilenir. Şizofreniyi psikotik ataklarla karıştırmamak gerekir. Kimi zaman kişi gerçeklik yetisini korurken kısa bir süreliğine şizofreni belirtileri gösterebilir ancak bu şizofreni tanısı konması için yeterli değildir. Şizofreni kognitif bozulmaların eşlik ettiği, kronik bir seyir izleyebilir. Şizofreni kimi zaman medyada şiddetle ilişkilendirilse de şizofreni tanısı konmuş kişilerin diğerlerine değil kendilerine zarar vermeleri daha olasıdır. Yine şizofreniyle ilişkilendirilen bir diğer olgu da sokakta yaşamdır.
Şizofreninin sokakta yaşamaya neden olduğunu ya da şizofreninin belirtilerinden birinin sokakta yaşam olduğunu söylemek yanlış olur ancak özellikle A.B.D.'de istatistiklere bakıldığında sokakta yaşayan kişilerin üçte birinin şizofreni ya da bipolar tanısı almış olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, daha doğru bir açıklama, sokakta yaşam ve şizofreninin birlikte görülme sıklığının daha fazla oluşudur. (Radikal)