Aralık ayında çıkan kitaplar
İşte Aralık ayında raflarda yerini alan kitaplar...
'1 saat' dünyanın her yerinde her vakit bir saatte mi geçer?
Güzel bir 'an'ı yaşıyorsak, zaman su gibi akıp gidiyor... Mutsuzsak ve acılarımız varsa, saniyeler adeta birbirine yapışıyor, zaman geçmek bilmiyor. Bu zaman ile aramızda kendi deneyimlediğimiz bir durum. Ancak iş toplumların ve kültürlerin algısına gelince, zamanın nasıl da hayatı ve alışkanlıkları belirlediğini görüyoruz.
Farklı ülkelerde ve toplumlarda 'zaman ve hayat hızı'na dair yaptığı çalışmalarla tanınan Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Robert Levine, saatler aynı meridyenlerde aynı saati gösterse de toplumların yerleşik algısıyla bu saatlerin çok farklı anlamlar ifade ettiğini söylüyor. Gelişmiş ülkelerde zamanın daha hızlı aktığını söyleyen yazar, ekonomik refah azaldıkça insan beklentilerinin düştüğünü, dolayısıyla da bireylerin acele etmek, bir şeyi bir yerlere yetiştirmek gibi bir kaygılarının kalmadığını söylüyor.
Zamanın Coğrafyası, konu ile akademik ilgisi olanların yanı sıra herhangi bir okurun rahatlıkla anlayabileceği sade ve eğlenceli dille yazılmış eşsiz bir çalışma.
Zamanın Coğrafyası / Robert Levine / Maya Kitap
MEZOPOTAMYA'DA CİNAYET
Agatha Christie / Altın Kitaplar
Hemşire Amy Leatheran, Irak Hassaneyh'teki kazı alanına arkeolog Leidner’ın eşi Louise'e bakmak üzere gelir. Ancak bunalım geçiren Louise bir gün odasında ölü bulunur. Gizemli bir geçmişi olan kadını kimin öldürdüğü, kampta yaşayanlar için bir muammadır.
EDEBİYATIMIZDA BİREYSELLEŞME SERÜVENİ
Fatma Erkman Akerson/ Ayrıntı Yayınları
Ünlü eleştirmen geçen yüzyılda Türkiye'de yazılmış otuz romanı mercek altına alıyor. 15'i kadın 15'i erkek yazarın eserlerini bireyselleşme açısından inceleyen Akerson, kadın yazarların kahramanlarının ilk başlarda çok somut koşullarla hesaplaştığını ortaya koyuyor.
ŞİPŞAK MOZART
Reinhold Hartmann/ Doğan Kitap
Modern hayat, derinlikli bilgi sahibi olanlardan ziyade her konuda 'bir fikri' olanlara büyük alanlar açıyor. İçinde Şipşak Mozart'ın da bulunduğu yayınevinin yeni serisi de bu ihtiyaca hitap ediyor, size sevdiğiniz kişiliklere dair küçük hacimli pratik bilgiler sunuyor.
BABA, DIŞARIDA BİR MELEK VAR!
Fikret Topallı/ Yabancı Yayınları
Esrarengiz şekilde kaybolan insanlar, perili evler, yardım isteyen hayaletler, bitmek bilmeyen hazineler, İstanbul’un gizemli yeraltı tünelleri!.. Türkiye'den ve dünyadan popüler şehir efsanelerini bir araya getiren yazar, "İnanmasanız da ilgisiz kalmamalısınız" diyor.
DENİZ VE SARDİNYA ADASI
D. H. Lawrence / Deniz ve Sardinya Adası
"Hiçbir şey 'benimdir' deme / Sadece de ki 'yanımdadır'; / çünkü ne altın, ne toprak, ne sevgili, / ne hayat, ne ölüm, / ne huzur / ne de keder / daima seninle kalmaz... diyen büyük İngiliz yazar ve şairden doğaya, denize, aşka ve Akdeniz'e dair çağdaş bir seyahatname...
KÜLTÜR
John Brockman / Alfa Yayınları
Popüler çağdaş yazarlar insanın oluşturduğu en büyük yapı olan 'kültür'ü anlamaya ve anlatmaya çalışıyorlar; Uygarlıkların yükselişi ve düşüşü... Sanatın kökeni ve amacı... Teknoloji toplumu nasıl biçimlendirir... Kültür insanın evrimini bir biçimde yönlendirdi mi?..
İSTANBUL'A BİR YOLCULUK
Claes Ralamb / Kitap Yayınları
1658 yılına ait seyahatname, İsveç kralının elçisi olarak İstanbul'a gelen - o vakit İstanbul'da göçmen kuşları bile geri döndüren müthiş bir karakış hüküm sürmektedir- Ralamb'ın kaleminden İstanbul Osmanlısı'nın gündelik hayatına dair son derece renkli hatıralar...
GÜNEBAKAN
Gyula Krúdy / Aylak Adam
AdıSchulz, Proust ve Joyce ile birlikte anılan Macar yazar Günebakan’da, bizleri Budapeşte sokaklarında, kırsal ve tavernalarında dolaştırır. Zarif bir hayat sürdürme arzusunun insanı nasıluçuruma deliliğe ve uçuruma sürüklediğine dair enfes bir roman.
GENÇ EDEBİYATÇI ARKADAŞLARI BAZI TAVSİYELER
Charles Baudelaire / Kafekültür Yayıncılık
Zeplin serisinden içinden Baudelaire geçen lezzetli bir kitap... Edebiyatta bir yere gelmek için şans faktörü nedir?.. Yazıişinde para var mıdır?.. Edebi arkadaşlıkları sevmeli miyiz?.. Eleştirinin kötüsü iyi midir?.. İyi bir eser nasıl kaleme alınır? İlham için ne yapmalı vs!
ZAMANIN COĞRAFYASI
Robert Levine
Zamanın Coğrafyası’nda ünlü sosyal psikolog Robert Levine, gündelik eylemlerimizin sorgulamadan kabul ettiğimiz bir boyutu olan zaman algımızı keşfetmemizi istiyor. Kariyerini zaman ve yaşam hızı çalışmalarına adayan Levine, bizi dünyanın etrafında çağlar boyu süren büyüleyici bir zaman turuna çıkarıyor. Yazarla beraber, üç saatlik gecikmelerin normal sayıldığı Brezilya’yı ve Batı’da hiçbir şekilde bilinmeyen bir uzun vade algısının bulunduğu Japonya’yı geziyoruz. Amerika’da farklı toplulukları ziyaret ederek nüfus büyüklüğünün yaşam hızını ve hatta yürüme hızını nasıl etkilediğini görüyoruz. Antik Yunan’a giderek ilkel saatleri ve güneş saatlerini inceleyip buradan da Sanayi Devrimi’nde ortaya çıkan “saat zamanı”nın başlangıcına gidiyoruz. Levine soruyor: Zamanımızı nasıl kullanıyoruz? Saatlerimiz tarafından mı yönetiliyoruz? Bu durumun şehirlerimize etkisi nedir? Peki ya bedenlerimize? Yazar, insan kurgusu olan zamanın, kültürleri tanımlamaya ve sınırlandırmaya başladığına inanıyor. Böylece her birimizin kendi zamanımızın coğrafyasının haritasını çıkararak, “çoklu-zamansallığa” sahip bir toplum olarak yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini savunuyor.
“Özenle işlenmiş bir cevher. . . Levine, insan icatlarının en büyüklerinden biri olan zamanın psikolojisinin farkına varmamız için duyarlı bir gözlemcinin objektifinden bakmamızı sağlıyor. Öznel zaman algısının ve insan yaşamının nasıl bağdaştığını veya ters düştüğünü özgün bir bakış açısıyla ortaya koymak için dâhiyane gözlemlerini, orijinal alan deneylerini ve ayrıca derin akademik bilgisini bir araya getiriyor. Zamanın Coğrafyası çok değerli bir alternatif yol sunuyor: bu yolu seçin ve öğütlerine kulak verin.”