Ailelerin korkulu rüyası! Konyalılara uzmanından uyarı
Yeni eğitim-öğretim yılı başladı ama ebeveynler okul fobisinden endişeli. Okul fobisinin çocuklarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Psikolog Sümeyra İhtiyar, bu noktada ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.
Okula gitmeme, aileden ayrılamama sorunlarını yaşayan çocuklar, okul fobisiyle karşı karşıya kalıyor. Okul fobisinin sıklıkla görüldüğünü söyleyen Pandomim Aile&Psikolojik Danışma Merkezi, Çocuk-Ergen-Yetişkin Psikoloğu ve Oyun Terapisti Sümeyra İhtiyar, bu durumun ebeveynlerin desteğiyle aşılabileceğini belirtti.
‘EBEVEYN TUTUMU ÖNEMLİ’
Ebeveyn tutumlarının önemli olduğunu Psikolog Sümeyra İhtiyar, “Okul fobisi yaygın olarak mevcut. Çocuklar ayrılma üzerine çok büyük kaygı duyuyor. Ebeveynlerin bu konuda tutumları çok önemli. Çocuklar okula alışma sürecinde güçlük yaşayabilirler. Okula alışmada güçlük yaşayan çocuklarda okula gitmekte isteksizlik, alt ıslatma, tırnak yeme, öfke nöbetleri, ağlama krizleri, kabuslar, aşırı huzursuzluk, fiziksel şiddetlerden yakınma gibi davranışlar gözlemlenebiliyor. Çocuğun okula gitmek istememesindeki alt neden ise ayrılık kaygısı yaşaması, belirsizlik, aile bireylerinin birbirlerine çok bağlı veya bağımlı olmaları, ev içerisinde hiç kural konulmaması, ebeveynleri tarafından terk edileceğinin korkusunu yaşaması ve çok tutumlu davranan ebeveynler olmasıdır.” ifadelerine yer verdi.
‘OKUL ÖNCESİNDE BUNLAR YAPILMALI’
Okul öncesinde yapılması gerekenlerden bahseden İhtiyar, “Okul fobisini yaşayan çocukların ebeveynleri ne kadar sakin olursa çocuklar da o kadar rahat geçiriyor bu dönemi. Ebeveynler bu durumda kesinlikle öğretmenler ile iş birliği içerisinde olmalılar. Çocuk, okula başladıktan sonra bir kaygı yaşıyorsa bu durum öğretmene bildirilmeli. Öğretmenin davranışları, çocuğu okula alıştıracak nitelikte olmalı. Bunlardan önce aslında ebeveynlerin okul süreci öncesinde yapabileceği birçok şey var. Çocuğu okul alışverişine dahil etmeliler. Çocuğa seçim hakkı sunmalılar. Bu çok ciddi bir motivasyon kaynağı sağlar ve teşvik edici olur. Okul başlamadan önce mutlaka okulla ilgili olumlu konuşmalar yapılmalı. Okul kavramı çocuğa öğretilmeli. Eğer çocuğun okula gitmeme davranışı kabul edilirse işte o noktada okul fobisinin başlaması görülür.” şeklinde konuştu.
‘ALAY EDİLMEMELİ, YARGILANMAMALI’
Okul fobisi yaşayan çocukların yargılanmaması gerektiğini vurgulayan İhtiyar, “Çocuğun okula gitmesi desteklenmeli. Okula gitmekte kaygı yaşayan çocuklarla kesinlikle alay edilmemeli, yargılanmamalı. ‘Sen büyüdün artık okula gitmelisin, abi-abla oldun, bütün arkadaşların gidiyor, sen gitmiyorsun? Ağlanır mı?” gibi önyargılı cümleler kesinlikle çocuğa kurulmamalı. Bu sözler direkt olarak çocuğu okuldan uzaklaştırır ve daha fazla kaygılanmasına neden olur. Çok ısrarcı olmadan okulda neler yaptığı sorulmalı. Düzenli bir rutin oluşturulmalı. Ekran süresine çok dikkat edilmeli. Her çocuğun okula uyum süresi farklıdır. Kimi birkaç haftada alışabilirken kimi bir ayda zor alışır. Ama bir aydan uzun süren durumlarda bir uzmandan yardım alınmasını tavsiye ederim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.