Ağız ve diş sağlığına dikkat!
Sağlık hakkında kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek,gelişi güzel taktikler uygulamak ve uzmanların önerilerine uymamak aslında sağlığımızdan ediyor. Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?
Sağlık hakkında kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek,gelişi güzel taktikler uygulamak ve uzmanların önerilerine uymamak aslında sağlığımızdan ediyor. Ağız ve diş sağlığı bakımında Türkiye son sıralarda yer alıyor. Doğru bildiğimiz yanlışlar ve çoğu zaman önemsenmeyen detaylar ağız ve diş sağlığımızın bozulmasında büyük rol oynuyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğruları ve yanlış bilinenleri sizler için derledik…
YEMEKLERDEN HEMEN SONRA DİŞ FIRÇALAMAYIN
Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda dağılmasına neden olduğu için dişleri zayıflatıyor.Yemeklerden en az bir saat sonra dişleri fırçalamak gerek.
DİŞ MACUNUNU ISLATMAYIN
Diş macununun bilinenin aksine suyla ıslatılmaması gerekir. Islanan diş macunu etken maddesini kaybeder. Diş macunu leblebi tanesi büyüklüğünde kullanılmalıdır ve diş macunu dişlerin daha kolay fırçalanmasını sağlayan maddedir.
"NE KADAR UZUN SÜRE FIRÇALARSAM O KADAR İYİ" DİYE DÜŞÜNMEYİN
Diş temizliği hakkında bilinen yanlışlardan biri de dişleri uzun süre ve sert şekilde fırçalayarak daha çok bakteri öldürüldüğü inancıdır. Yapılan araştırmalar iki dakikayı aşan fırçalamanın daha çok bakteri öldürmediğini gösteriyor. Dişlerin günde en az bir kez iki dakika süreyle çok sert olmadan fırçalanması ve diş ipi kullanımıyla ideal bir diş temizliği sağlanabilir. Sigara, çay ve kahve tüketimi fazla olanlarda meydana gelen dil pası kokuya neden olabilir. Bu durumda dişler fırçalandıktan sonra dili de fırçalamak gerekir.
ARITICI GIDALAR TÜKETİN
Doğal diş fırçası olarak bilinen elmanın yanı sıra çiğ havuç, patlamış mısır ve kereviz özellikle yemek aralarında tüketildiğinde mekanik bir temizlik sağlayacaktır.
ELMA SİRKESİYLE GARGARA YAPIN
Sabahları elma sirkesiyle gargara yapın ve sonra dişlerinizi fırçalayın. Sirke, lekelerin yok olmasına, dişlerinizin beyazlamasına ve diş etlerinizdeki mikropların ölmesini sağlar.
AĞIZ KOKUSU İÇİN "KAHVE ÇEKİRDEĞİ" ÇİĞNEYİN
Ağız kokusu, günlük yaşamda insanı sosyal ve psikolojik olarak etkileyen bir rahatsızlıktır. Kötü ağız kokusu, hem kişiyi etkiler hem de toplumda rahatsızlık verir. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Kahve çekirdeği çiğnemek bu sülfür bileşenlerini ortadan kaldırır.
KAKAO DİŞLERE ZARAR VERMİYOR
Kakao çekirdeğindeki antibakteriyel içerik nedeniyle, çikolata dişlere zarar vermiyor. Şekerlemeler ve meyve sularındaki asit ise dişe her türlü zarar verir. Aynı zamanda laktoz içeren süt de, diş çürüklerine neden oluyor.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
Yanlış 1: Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar. Çünkü önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılmış olmalıdır.
Yanlış 2:Hamilikte diş kaybı olması çok normaldir, anne adayları diş kaybı yaşayabilir. Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.
Yanlış 3: Hamilelikte diş tedavisi yaptırmak bebek için sakıncalıdır. Hamileliğin her döneminde aciliyet gerektiren diş tedavileri yapılabilir.
Yanlış 4:Çocuk dişleri iğne ile çekilirse bir daha çıkmaz.Burada önemli olan hangi dişin çekildiğidir, dişin iğne ya da başka bir şey ile çekilmesinin önemi yoktur.
Yanlış 5: Süt dişlerinin yerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin önemi yoktur. Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu nedenlerle süt dişleri çok önemlidir.
Yanlış 6:Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir .Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmaz.
Yanlış 7:Çapraşık dişler ancak küçük yaşlarda düzelebilir.Çapraşık dişler her yaşta düzgün hale getirilebilir. Tel tedavisi her yaştan kişiye uygulanır.
Yanlış 8:Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir . Diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Yanlış 9:Ağrıyan dişe aspirin koymak gerekir. Dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde yara açar.
Yanlış 10: Ağız kokusu herkeste olur. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bademcik iltihaplanmaları sonucu meydana gelebilir.