3 sıralı yıldız en iyi Konya’dan görünüyor

Gökyüzünün en güzel manzaralarından üç tane sıralı yıldızlar son zamanların en çok merak edilen yıldızı oldu. Konya’dan da net görünen yıldızların isimleri ise oldukça ilginç.

3 sıralı yıldız en iyi  Konya’dan görünüyor

Konya'dan net bir şekilde görülebilen gökyüzünün en güzel manzaralarından biri, üç sıralı yıldızların oluşturduğu Avcının Kemeri. Bu özel yıldızlar, Orion takımyıldızının en belirgin öğelerini oluşturuyor. Bu takımyıldız, Türkiye'nin yer aldığı kuzey yarımkürede yer alan Orion Bulutsusu'na ev sahipliği yapar ve antik uygarlıklar ile Roma kültüründe "Avcının Kemeri" olarak bilinir.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında çıplak gözle rahatça gözlemlenebilen Alnitak, Alnilam ve Mintaka isimli bu üç yıldız, kış aylarında Ekim-Kasım döneminde Türkiye'de en uygun gözlem zamanına sahiptir.

Alnitak: Güneş'ten Binlerce Kat Daha Parlak

Avcının Kemeri'nin alt kısmındaki Alnitak, aslında üç yıldızın oluşturduğu bir çoklu yıldız sistemidir. Yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alnitak Aa ve Alnitak B, sırasıyla Güneş'in 28 katı ve 14 katı kütleye sahip dev yıldızlardır. Bu iki yıldız, birbirlerinin çevresinde 1.500 yıl süren bir yörünge periyodunda dolanır. Yapılan araştırmalar, Alnitak Aa'nın aslında tek bir yıldız olmadığını ve yakın bir eşi olan Alnitak Ab'ye sahip olduğunu göstermektedir.

Alnilam: Mavi Dev ve Enerji Fırtınası

Avcının Kemeri'nin ortasında yer alan Alnilam, 35 Güneş kütlesine sahip bir mavi dev yıldızdır. Yüzey sıcaklığı 28 bin santigrat derece olan Alnilam, Güneş'ten 280 bin kat daha fazla enerji yaymaktadır. Alnilam, kendi başına bir yıldız olup herhangi bir yıldız sisteminin parçası değildir. 1.340 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alnilam, önümüzdeki milyon yıllar içinde kırmızı dev bir yıldıza dönüşerek süpernova patlaması ile yok olması beklenmektedir.

Mintaka: Görkemli Çoklu Yıldız Sistemi

Mintaka, Avcının Kemeri'ni oluşturan üçlü yıldız sistemlerinden biridir. Delta Orionis A, yaklaşık 25 Güneş kütlesinde bir yıldızdır ve Delta Orionis Aa1, Aa2 ve Ab adlı üç bileşen içerir. Ayrıca, Mintaka sisteminde Delta Orionis B isimli bir yıldız daha bulunmaktadır. Bu karmaşık sistem, gökbilimcilerin farklı yöntemlerle tespit ettiği mavi dev yıldızlardan oluşan bir enerji zengini sistemdir.

Avcının Kemeri'ni oluşturan bu üç yıldız, kısa ömürlü dev yıldızlar sınıfına girdikleri için birkaç milyon yıl içinde dramatik değişimlere uğrayacak ve gökyüzünde eşsiz bir manzara oluşturmaya devam edeceklerdir.

 Editör