29 yıllık 'Usta El'den uyarı: Bu meslek yok olmamalı

Sanatın kültürdeki yerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kirpik Cam Ayna Osmanlı Sanatsal Çerçeve yetkilisi Fatih Kuyucu, sanatın nesilden nesile aktarılmasını ve bu mesleğin bitmemesi gerektiğini kaydetti.

29 yıllık 'Usta El'den uyarı: Bu meslek yok olmamalı

Eski zamanlardan beri kullanılan cam, insanoğlunun elinde sanat eserlerine dönüşüyor. Kimi kumlama tekniğiyle kimi ise karakalem teknikleriyle birbirinden güzel malzemeler ortaya çıkarıyor. Yıllardır hayatımızın her alanında olan cam, eski dönemlerden beri birçok eşyanın yapımında yoğun olarak kullanılıyor. Günlük yaşantımızda kullandığımız üretimlerin yanı sıra cam, usta insanların ellerinde sanata dönüşüyor.

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali.jpeg

1995 yılında çıraklık dönemi itibariyle bu mesleğe başladığını söyleyen Kirpik Cam Ayna Osmanlı Sanatsal Çerçeve yetkilisi Fatih Kuyucu, bu zamana kadar cam, ayna çerçeve gibi ürünleri sanata dönüştürerek müşterinin ilgisini artırmaya çalıştıklarını bildirdi.

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-004.jpeg

Müşterinin isteğine göre cam, çerçeve, ayna ve bunun gibi dekoratif süslemeleri yaptıklarını ifade eden Fatih Kuyucu, “İstediğiniz bir ürünü getirip onu çerçeveleyebiliyoruz. Beğendiğiniz modeller veya tasarımları bizler ince işçilik düzeyinde yaparak güzel ürünler ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-006.jpeg

SANAT YAPMAK İŞÇİLİK İSTER

Yaptıkları işin oldukça hassas ve emek isteyen bir uygulama olduğuna değinen Kuyucu, bu mesleği yapan kişilerde el becerisinin ve sanata önem veren kişilerin olması gerektiğini vurguladı.

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-005.jpeg

Bu sanatta karakalem, kumlama, çerçeve modellerinde rölyef gibi tekniklerin kullanıldığını belirten Kuyucu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öncelikle camı kesip ona şekil veririz. Örneğin kartal veya dokumacılık gibi herhangi bir şeyin tasarımını müşterinin isteğine göre yaparız. Dekoratif aynalar, saatler, kumlama sanatı gibi farklı dallar var. Çerçevenin modellerinde rölyef uygulaması olur, karakalem gibi modelleri uyum sağlayan çerçeveleri seçerek sanatımızı yapmaya çalışıyoruz.”

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-001.jpeg

SANATTAN ANLAYAN İNSANLAR SANATA DAHA ÇOK ÖNEM VERİYOR

Sanattan anlayan insanların sanata daha çok önem verdiğini belirten Kuyucu, “Bez baskılı tablonun fiyatı 200 TL yağlı boyalı tablonun fiyatı ise bin 500 liradır. Sanattan anlayan birey yağlı tabloyu tercih eder ama duvarımda tablo olsun diyen insanlar ise daha çok bez tabloları ister. Sanattan anlamak lazım” diye konuştu. Kuyucu, sanat yapmanın nesiler boyu devam etmesinin gerekli olduğunu vurgulayarak bu mesleğin bitmemesi gerektiğini eğer biterse sanat diye bir kavramın kalmayacağını bildirdi.

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-003.jpeg

29-yillik-usta-elden-uyari-bu-meslek-yok-olmamali-002.jpeg