250 Bin TL’ye mal edilen otomobiller Türkiye’ye geliyor!

Hükümetin Çin’den ithal edilen araçlara yönelik yüzde 40 ek gümrük vergisi kararı, Çinli otomotivcileri Türkiye’de üretim yapmak konusunda harekete geçirdi. Geçen hafta BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kuracağını açıklamasının ardından, bir başka Çinli marka da Türkiye’de üretime hazırlandığını duyurdu.

250 Bin TL’ye mal edilen otomobiller Türkiye’ye geliyor!

Çinli otomobil devi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık bir fabrika kuracak. Yeni tesis BYD'ye, Türkiye'nin gümrük birliği anlaşmasına sahip olduğu Avrupa Birliği'ne daha kolay erişim sağlayacak. Çin'in en çok satan otomobil markası BYD, perşembe günü Tayland'da ilk elektrikli araç fabrikasını açtı. Brezilya'da bir fabrika inşa eden BYD, Meksika'da başka bir fabrika kurmayı planlıyor. BYD Avrupa’da Macaristan’a kuracağını duyurduğu ilk fabrikanın ardından Türkiye’de ikinci fabrikasını inşa edecek. Türkiye’de BYD markasının şuanda ATTO 3 modeli satılıyor.

250-bin-tlye-mal-edilen-otomobiller-turkiyeye-geliyor.jpeg

İMZALAR ATILDI

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma imzalandı. Çinli otomotiv deviyle imzalar Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından atıldı. Yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.

MANİSA'YA MÜJDE!

Yetkililer bu kapsamda BYD ile yapılan görüşmelerin sonuçlandığını, şirketin Avrupa’da Macaristan’a kuracağını duyurduğu ilk fabrikanın ardından Türkiye’de ikinci fabrikasını inşa edeceğini belirtti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, fabrika otomotiv sektörünün önemli kentlerinden Manisa’da inşa edilecek.

250-bin-tlye-mal-edilen-otomobiller-turkiyeye-geliyor-001.jpeg

ÇİN OTOMOBİLLERİNE YÜZDE 40 EK VERGİ GETİRİLMİŞTİ

Geçen ay Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Çin menşeli otomobillerden yüzde 40 ek vergi alınması kararı alınmıştı.

TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPANLAR EK GÜMRÜK VERGİSİNDEN MUAF TUTULACAK

Türkiye cuma günü yatırımları teşvik etmek amacıyla Çin'den ithal edilen motorlu taşıtlara uygulanan gümrük vergilerini hafifletti. Bu adım, Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında perşembe günü Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında yapılan görüşmenin ardından geldi. İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı kararıyla haziran ayında, "Çin'den ithal edilen içten yanmalı ve hibrit binek otomobillere ithalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı" şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verilmişti. Düzenlemeye eklenen yeni maddeyle yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında, ek mali yükümlülük uygulanmayacak. Buna göre, Türkiye'de yatırım yapanlar, söz konusu vergiden muaf tutulacak.

250-bin-tlye-mal-edilen-otomobiller-turkiyeye-geliyor-002.jpeg

SWM MOTOR DA YATIRIM YAPMA KARARI ALDI!

Çin’in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de ATMO Group tarafından temsil edilen SWM Motor, Türkiye’de üretim yapmak için başvuru yaptı. ATMO Group CEO’su Anton Chernov, “ATMO Group olarak Türkiye’de yatırım yapmaya ve daha fazla proje geliştirmeye ilgi duyuyoruz. Türkiye’deki çalışan sayımız geçen yıla göre iki katına çıktı, gelirimiz her yıl artıyor ve gelişim için uzun vadeli bir planımız var. Şu anda yıllık 50 binden fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz” dedi. Chernov, üretim tesisinin, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını karşılayacağını ve aynı zamanda Balkan ülkeleri ve AB bölgesindeki diğer pazarlara yönelik ihracata odaklanacağını söyledi.

8-10 BİN DOLARA MAL EDİLİYOR

Son yıllarda atağa geçen Çin otomotiv endüstrisi özellikle elektrikli araç üretiminde dikkat çekiyor. Düşük maliyetle üretilen elektrikli araçların ortalama 8-10 bin dolar bandında üretim maliyeti olduğunu ifade eden otomobil uzmanları, bu fiyat skalasının Türkiye’de uygulanması halinde bütün taşların yerinden oynayacağını ifade ediyor.