"1000 Çiftçi 1000 Bereket" iklim dostu üretimi teşvik ediyor
Aralarında akademisyenlerin de olduğu alanlarında uzman isimler tarafından verilen eğitimlerle çiftçilerin yerel deneyimlerinin yeni bilgi ve teknolojilerle zenginleştirildiği programın tarlada sürdürülebilirlik yönetimi çalışmaları, Cargill Türkiye ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğinde, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ile gerçekleştiriliyor.
Program hakkında bilgi veren İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu:"1000 Çiftçi 1000 Bereket"in, Türkiye'de, tarlada sürdürülebilir üretim odaklı ilk kurumsal sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirtti.
Projenin ilk aşamasında "Tarlada Sıfır Atık" için çalıştıklarını, Konya ve Karaman pilot bölge çalışmalarında, sahadan verilerle atık haritalaması yaparak "Tarlada Sıfır Atık Yönetim Sistemi"ni geliştirdiklerini aktaran Karaosmanoğlu, tarladaki plastik ve tehlikeli plastik atıkların, yasal zincirde geri dönüşüm kapsamında, ham madde veya çimento üretiminde alternatif yakıt olarak değerlendirilmesini sağlayarak katma değer oluşturduklarının altını çizdi. Pilot bölgelerde, farklı büyüklüklerdeki tarlalarda ayçiçeği, kanola ve mısırın karbon ayak izini tespit ederek gezegene maliyetlerini ortaya koyan "Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi" projesini de program dahilinde hayata geçirdiklerini dile getiren Karaosmaoğlu, "Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ürün veya hizmetin yaşamın farklı aşamalarındaki çevresel etkilerinin saptanması, toprak, hava, su, canlı ve iklime yapılan tüm etkilerinin belirlenmesi, girdilerin azaltılması, en iyi atık-su-enerji yönetiminin uygulanması için önemli bir karar verme ve karşılaştırma aracı." ifadelerini kullandı.