Konya'da dezenformasyonla mücadele!

‘Bilim Çağında Dezenformasyon’ adlı konferans; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi işbirliğiyle düzenlendi.
Konya'da dezenformasyonla mücadele!

Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü Merkezi Derslik Çatalhöyük Amfisi’nde düzenlenen ‘Bilim Çağında Dezenformasyon’ adlı konferansa Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İmran Aslan konuşmacı olarak katılım sağladı.

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-16-23-34-75082b90.jpg

Bilgi çağının avantajlarını kullanırken dezenformasyon karşısında doğru bilgiyi yaymayı amaçladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, “Dezenformasyonla mücadelede etkili bir yaklaşımı tartışmak için bir aradayız. Yanıltıcı içeriklerle hızla yayılan dezenformasyon, bilgi çağında toplumumuzu ilgilendiren ciddi bir alandır. Bu nedenle dezenformasyonun doğasını ve doğru bilgiyi yaymayı amaçlıyoruz. Bilgi çağının avantajlarını kullanırken doğru bilgiye ulaşmak ve doğru bilginin yayılımının teşvik edilmesini önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Dezenformasyonla mücadelede bilinçli ve güçlü bir toplumu oluşturmak için birlikte çalışacağız. Hepinize destekleriniz için teşekkür ederim.” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-16-25-20-ca0acb1e.jpg

‘DEZENFORMASYONLA MÜCADELE ÖNEMLİ BİR GİRİŞİMDİR’

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakülte Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İmran Aslan, “Toplumsal bir sorun olarak gündemimizi etkileyen dezenformasyon, esasında insanoğlunun dünyada ki ilk insan olarak bizlere aktarılmış ve kutsal metinlerdeki yeri almıştır.

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-16-23-24-b40ef172.jpg

Küresel dünyanın en önemli olarak ilk sırada yer almıştır. Yanlış veya doğru olduğunu bulmayan ve kasıtlı olarak bilinen bilgi ve bilgiyi çarpıtma anlamına gelen dezenformasyon kavramı, ulusal ve uluslararası düzeyde mücadelede savaşmayı gerektiren bir olgudur. Yanlış bilginin sunulduğu gerçeği manipüle etmektir. Bugün dünya genelinde Dezenformasyonla mücadele alanında başlatılan ve önemli girişimlerden birisidir.” şeklinde konuştu.

DEZENFORMASYON SOSYAL MEDYADA DAHA YAYGIN

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, ise şu ifadelere yer verdi: “Dezenformasyon bir iletişim problemi olarak görülüyor ama sadece bu bölümün problemi değil. Kitle iletişim araçlarının genişlemesiyle bu alanda büyüyor. En önemli gerçeklik kendi geçekliğimizdir. Bugün daha fazla görüyoruz. Tek bir gerçeklik yok başka gerçeklikte vardır.

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-16-23-26-e0a8911f.jpg

Enformasyon bizi şekillendiriyor. Bunlar algoritma üzerinden geliyor. Algoritmalar daha fazla reklam almak, kar etmek ve para kazanmak için dikkat çekici bilgileri önümüze düşürüyor. Tabi bu durum iyi ya da kötüye gidebilir. Dezenformasyon sosyal medya üzerinden daha çok geliyor. Yapay zeka, ChatGbt ve deepfake uygulamalardan da enformasyon gelebiliyor. Enformasyonun ve bilginin egemenliğinden bahsedebiliriz. Yapay zeka ile Filistin’e gönderilen yardım tünelinde silah olduğunu bulduk. ChatGbt farklı metin oluşturabilir. Bunun önüne geçmek daha zordur.”

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-16-23-32-004b8eb2.jpg

Etiketler :