Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 23 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 23 Nisan
FİLMLER
 
SALGIN
Hava ve solunum yoluyla rahatlıkla geçen ve insanları birkaç gündür içinde öldüren, ölümcül bir virüs salgın şeklinde yayılmaktadır. Dünya çapında uzmanlardan oluşan medikal bir ekip, hem salgına çare bulmaya çalışır hem de insanlarda virüsten daha da hızlı yayılan panik halini kontrol altına almaya çalışırlar. İnsanlar şimdi hem canlarını kurtarmaya çalışırken hem de dağılmanın eşiğine gelen toplumsal hayata tutunma mücadelesi verirler. Sıra dışı filmlerin yapımcısı ve yönetmeni Steven Soderbergh'in 2011'de çektiği üçüncü ve son filmi olan Salgın'ın senaryosunda, İspiyoncu! (The Informant!) ve The Man from U.N.C.L.E. filminde de beraber çalıştığı Scott Z. Burns'ün imzası var. 2000'de çektiği Traffic filmiyle En İyi Yönetmen Oscarı'na uzanan Soderbergh'in bu filminde de vazgeçemediği oyuncu Matt Damon'ın yanı sıra kadro oldukça zengin: Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Jude Law, Marion Cotillard, Kate Winslet. Dünya prömiyeri 68. Venedik Film Festivali'nde yapılan film, Filmekimi 2011 programında göze çarpan usta işi yapımlardan. Eleştirmenlerden tam not alan film için, türler arası geçişi seven yönetmen Steven Soderbergh'in 'soğuk' anlatım tarzıyla örtüştüğü yorumları da yapılıyor.
 
Tür: Dram, Bilimkurgu, Gerilim
Yönetmen: Steven Soderbergh
Senarist: Scott Z. Burns
Oyuncular: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne
Orijinal adı: Contagion
 
salgin-001.jpg
 
TEHDİT
Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Albay Sam Daniels (Dustin Hoffman), Zaire’de ortaya çıkan çok ciddi ve ölümcül bir virüsü araştırmakla görevlendirilir. Araştırmaları sonucunda virüsün Amerika’ya da geldiğini tespit eder. Eğer önlem alınmazsa birkaç hafta içinde bütün Amerika’yı yokedebilecek kadar tehlikeli bir virüstür bu. Virüs uzmanı olan eski eşinin (Rene Russo) de yardımıyla California’da bir kasabada başlayan virüs salgınını kontrol altına almayı başarırlar. Usta oyunculardan oluşan zengin kadrosuyla ve bu tür filmlerde başarılı bir yönetmen olan Wolfgang Petersen’in yönetimiyle gerilim dolu ve zevkli bir film.
 
Tür: Aksiyon, Gerilim, Dram
Yönetmen: Wolfgang Petersen
Senarist: Robert Roy Pool, Laurence Dworet
Oyuncular: Dustin Hoffman, Cuba Gooding Jr., Morgan Freeman
Orijinal adı: Outbreak
 
tehdit-003.jpg
 
28 GÜN SONRA
Ölümcül bir virüs, İngiltere’yi tehdit altına almıştır. Bir araştırma laboratuarındaki hastalıklı şempanzelerden yayılan bu virüse yakalanan insanlar zor durumdadırlar. Bu işle mücadele eden kişiler sadece virüsü yok etmek değil, hastalığa yakalananlarla da büyük sorun yaşamaktadırlar. Çare olarak askerler tarafından yönetilen sığınağa taşındıklarında çok başka sorunlar ortaya çıkmaya başlar. İngiltere yapımı filmin yönetmeni Danny Boyle, oldukça başarılı bir iş çıkartmış. Kumsal adlı filmini de uyarladığı romanın yazarı olarak bildiğimiz Alex Garland, filmin senaryo yazarı.
 
Tür: Bilimkurgu, Korku
Yönetmen: Danny Boyle
Senarist: Alex Garland
Oyuncular: Christopher Dunne, Kim McGarrity, Cillian Murphy
Orijinal adı: 28 Days Later
 
28-gun-sonra.jpg
 
SÖĞÜT AĞACI
Yusuf, çocukken geçirdiği bir havai fişek kazasından ötürü kör oluştur. Aradan geçen yıllarda Yusuf, Braille (Körler) Alfabesi ile okuyup profesör olmuştur. Eşi ve bir kızıyla mutlu bir hayat sürmektedir. Gözleri için yıllarca çalmadık kapı bırakmayan Yusuf, 45 yaşına geldiğinde artık teknoloji ilerlemiş ve ameliyat için Fransa’ya gitmiştir. Fransa’daki ameliyat başarı ile geçmiş, Yusuf görmeye başlamıştır. Film bu andan itibaren bir insanın nan”kör”lük hikâyesine odaklanır.
Tür: Dram
Yönetmen: Mecid Mecidi
Senarist: Mecid Mecidi
Yapımı: 2005 – İran
Süre: 95dk
Orijinal İsmi: Beed-e Majnoon
 
sogut-agaci-001.jpg
 
KİTAPLAR
 
ŞEKER PORTAKALI-JOSE MAURO DE VASCONCELOS
“Ne güzel bir şeker portakalı fidanıymış bu! Hem bak, dikeni de yok. Pek de kişilik sahibiymiş, şeker portakalı olduğu ta uzaktan belli. Ben senin boyunda olsaydım başka şey istemezdim.” “Ama ben büyük bir ağaç istiyordum.” “İyi düşün, Zezé. Henüz gencecik bir fidan bu. Bir gün koca bir ağaca dönüşecek. Seninle beraber büyüyecek. İki kardeş gibi iyi anlaşacaksınız. Dalını gördün mü? Bir tanecik dalı olsa da sanki özellikle senin binmen için hazırlanmış bir ata benziyor.” Brezilya edebiyatının klasiklerinden Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı kabul edilir. Yetişkinler dünyasının sınırlamalarına hayal gücüyle meydan okuyan Zezé’nin yoksulluk, acı ve ümit dolu hikâyesi yazarın çocukluğundan derin izler taşır. Beş yaşındaki Zezé hemen her şeyi tek başına öğrenir: sadece bilye oynamayı ve arabalara asılmayı değil, okumayı ve sokak şarkıcılarının ezgilerini de. En yakın sırdaşıysa, anlattıklarına kulak veren ve Minguinho adını verdiği bir şeker portakalı fidanıdır. Şeker Portakalı’nın başkahramanı Zezé’nin büyüdükçe yaşadığı serüvenleri, yazarın Güneşi Uyandıralım ve Delifişek romanlarında izleyebilirsiniz.
 
seker-portakali-001.jpg
 
HAYVAN ÇİFTLİĞİ-GEORGE ORWELL
İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamında yer albilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.
 
hayvan-ciftligi-001.jpg
 
BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ-KHALED HOSSEİNİ
Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar. Afganistan’ın Khaled Hosseini’de yaşadığı gibi. Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı’yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Hosseini’nin ikinci romanı. Yazar bu romanında da yine doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden… Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar… Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem. Bin Muhteşem Güneş, kelimenin tam anlamıyla "beklenen" bir roman...
 
bin-muhtesem-gunes-003.jpg
 
HASILI VE'L KALEM-MEHMET TOKER
 
Mehmet Toker bu kitabında: Okuma, düşünme, akletme, yorum yapabilme, beyânını, kelâmını, kalem ile ortaya koyabilme kabiliyetinin, Yüce Yaratıcı tarafından mevcut varlıklar içerisinde sadece insanlığa sunulmuş olan bir ikram olarak değerlendiriyor. Yazar eserinde: "Elbette her nimet'in varlığı ve yokluğu imtihan olduğu gibi sahip olmuş olduğumuz bilgi birikimimizi ve fikirlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek te bu imtihanın bir parçası. Nimetlere şükretmenin nimeti ziyadeleştirdiği, hükmüne binaen hareket etmeyi yaşam tarzı olarak kabul etmek her bir zihni hür insanın sahip olması gereken bir haslet olmalıdır." diyor. Bu eser, "Nimetlere teşekkür kendi cinsindendir", latifesinin bir gereği olarak beyan ve kelam nimetine, kalem ile teşekkür olarak okuyucusunu bekliyor.
 
hasili-vel-kalem-mehmet-toker.jpg