Türkiye veteriner fakültesi sayısında dünyada birinci!
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Türkiye’deki veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin 177’inci ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin kuruluşunun 37’inci yılı münasebetiyle basın açıklaması gerçekleştirdi
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Türkiye’deki veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin 177’inci ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin kuruluşunun 37’inci yılı münasebetiyle basın açıklaması gerçekleştirdi
Türk veteriner Hekimleri Birliği ve Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak hedeflerinin Veteriner Hekimlik mesleğinin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aşkın Yaşar, diğer hedefimiz de, kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılarak, iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamasının gerçekleştirilmesi, Ülke hayvancılığının kalkındırılması, hayvan refahı ve halk sağlığının güvence altında tutulmasıdır” dedi.
‘AMERİKA’YI GERİDE BIRAKTIK’
Türkiye’de Veteriner Fakültesi sayısı olarak Amerika’yı geride bıraktıklarını kaydeden Yaşar, “Ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır. Bugün ülkemizde sayısı 32’ye çıkan Veteriner Fakülteleri tüm uyarılarımıza rağmen bu anlamda çok olumsuz bir örnek teşkil etmektedir. Tabiî ki veteriner fakültesi sayısı açısından Dünya Birinciliğimizi de göz ardı etmemek lazım! Veteriner Fakültesi sayısı açısından 320 milyon nüfusu ve hayvan varlığı açısından Ülkemizin çok çok ilerisinde olan ABD’yi geride bıraktık! Biran önce gereken; Veteriner Fakültelerinin açılması için çekirdek eğitim programının netleştirilmesi, yeterli fiziki şartlarının sağlanması, minimum öğretim üyesin sayısının, öğretim üyesi ve öğrenci sayılarının oranı, destek personelin niteliği, gibi kriterlerin belirlenmesidir” diye konuştu.
‘VETERİNERLİK, TARİHİN EN ESKİ MESLEKLERİNDEN BİRİDİR’
Modern anlamda dünyada ilk Veteriner Fakültesinin 1762 yılında Fransa’da eğitim-öğretime başladığının bilgisini veren Başkan Prof. Dr. Aşkın Yaşar, ”Ülkemizde ise bundan 80 yıl sonra yani 1842 yılında İstanbul’da eğitim-öğretime başladı. Ancak veteriner hekimliğin geçmişi M.Ö. 2000 yıllarına dayandığından, tarihin en eski mesleklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bir meslek, tarihi, statüsü, ülke ve topum üzerindeki etkileri ile önemli hale gelmektedir. Onu farklı kılan bireye, topluma ve insanlığa olan katkısıdır. 177 yıllık hafızaya sahip olan Türk Veteriner Hekimliği bu birikimi ülke insanının ve hayvancılığının sağlığı için daima üst düzeyde tutacaktır. Veteriner hekimlerin insan ve toplum hayatı için çalışmaları, 1842 tarihinden bugüne kadar bir iftihar tablosu olarak ortadadır” şeklinde konuştu.
‘HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE ÖRNEK FAKÜLTEDİR’
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin hayvan hastalıkları ile mücadele ve sağlıklı hayvansal gıda üretimine verdiği katkıyla örnek bir fakülte olduğunu vurgulayan Yaşar, “Veteriner hekimlik mesleği tüm dünyada hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir. Bu önemine binaen gelişmiş ülkeler, veteriner hekimlikle ilgili alanlarda güçlü bir teşkilat yapısı, etkili mevzuat ve hepsinden önemlisi kaliteli ve yeterli bir eğitim ve öğretim için gerekli önlemleri almaktadırlar. Konya’mızda 1982 yılında kurulan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Avrupa Veteriner Fakülteleri standartlarında (EAEVE) olup 89 Profesör, 14 Doçent, 6 Dr. Öğretim Üyesi, 6 Dr., 19 Araştırma görevlisi, 4 uzman, 34 idari ve 35 destek personeli ile bölge hayvancılığının kalkınması, ile örnek bir fakültedir” diye aktardı.
BİLGİYİ KULLANMAK GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİR!
“Geleceği şekillendiren temel argüman, bilgiyi üretmek, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi kullanmaktır” diyen Yaşar, “Günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açacağı beklenmektedir. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımının veteriner hekimlikte deneysel düzeydeki ilk örnekleri, yakın gelecekteki gelişmelerin de habercileridir. 21’inci yüzyıl toplumunun beklentileri, hem veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin yeniden kurgulanmasını; hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır” diye belirtti. Yakın gelecekte, daha yenilikçi, değer temelli hizmet sunan, liderlik vasfına sahip bir veteriner hekimlik beklendiğine işaret eden Yaşar, “Bu vesile ile Türk veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 177’inci ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin kuruluşunun 37’inci kuruluş yılını kutlar, kıymetli akademisyenlerimize teşekkür eder ve tüm meslektaşlarımıza başarılar dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ