Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, yapılan hizmetler ve Akşehir hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 37 aydır görevde olduklarını ifade eden Başkan Akkaya, Akşehir’in sahip olduğu tüm güzellikleri öne çıkararak, tarihi doğası ve kültürüyle vitrin kent yapma çabasında olduklarını söyledi. Akkaya, 154 tane tescilli Selçuklu eseriyle, Selçuklunun Konya bölgesinde en fazla tarihi eserinin olduğu şehir olan Akşehir’in tanıtılmasının önemli olduğunu vurguladı.
AKŞEHİR TARİHİ BİR KENT
Binlerce yıla uzanan geçmişi ile insanlık tarihine damga vuran Akşehir’e hizmet etmenin insanlığı hizmet etmek, dün, bugün ve yarın arasında köprü kurmak demek olduğunu belirten Başkan Salih Akkaya, “Ulaşımdan tarihi mirasa, alt yapıdan kültürel etkinliklere kadar birçok projeye imza attık. Amacımız Akşehir’in tüm değerleriyle modern bir kent olmasını sağlamaktır. Alt yapı ve restorasyon çalışmaları 37 aylık dönemin en önemli mührümüzü vurduk dediğimiz konularıdır. 10 milyon TL’yi geçen restorasyon ve sokak sağlamlaştırma çalışmaları yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Akşehir tarihi bir kenttir. Kent kimliğini kazanmış bir şehir. Gelen misafirlerimiz kültürüyle, sanatıyla, tabii güzellikleri- mimari dokusuyla müthiş bir kent diye ifade ediyorlar” diye konuştu.
AKŞEHİR KÜLTÜRÜNDE MİMARİ DOKUSU
Akşehir kültüründe en büyük argümanlardan birisinin mimari doku olduğunun altını çizen Başkan Akkaya, “Yaklaşık 2 bin Tarihi Akşehir Evleri var. Bunların bir kısmı konak, bir kısmı da biraz daha mütevazı Akşehir mimarisine özgü evlerden oluşuyor. Biz görece geldiğimizde 54 tane yaptırılmıştı. Sokak sağlamlaştırma projesine tabi olarak 101 tane de biz ekledik. Yine 66 tanesinin de restorasyonu devam ediyor. Takkasızlar Konağı belediye olarak restore ettik. İçine tarihi dokumuza uygun şekilde dizayn ettik. Şu anda da Akşehir Belediyesi Konuk Evi olarak hizmet veriyor. Arasta Konya’daki Bedesten çarşısının küçüğü. Tarihi dokusu yine öne çıkan bir yapı. 260 dükkânın sokak sağlamlaştırması olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.
AKŞEHİR DOĞALGAZA KAVUŞTU
Engelli kardeşlerimizin güzel vakit geçirecekleri, spor yapacakları her türlü faaliyetlerini gerçekleştirecekleri , çeşitli eğitim faaliyetlerinde bulunacakları Engelsiz Yaşam Merkezi faaliyete geçirdiklerini ifade eden Başkan Akkaya, “Şu anda da çini ve bilgisayar kursu devam ediyor. Yine bu konuyla alakalı engelsiz taksi projesi başlattık. 7 gün 24 saat engelli vatandaşlarımızın yatalak hastalarımızın bir yerden bir yere hastane olabilir, banka olabilir gitmek istediklerinde her türlü ulaşımı onlara ücretsiz bir şekilde sağlıyor. Yıllardır özlemle beklenen doğalgaz Akşehir’e 2016 Kasım ayı itibariyle girdi. Yapılan çalışmayla 15 bin konutun doğalgazdan faydalanmasına dönük alt yapı çalışması yapıldı. Şu anda 700 konut kullanıyor. Bu sene daha yoğun bir talebin olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
1 MİLYON KİTAP HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ
Sosyal ve kültürel belediyecilik anlamında çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Başkan Akkaya, “Belediyelerin görevi sadece yol, park, su ve kanalizasyon işleri yapmak değildir. Kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak da önemlidir. Akşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince gençlerimizi ve çocuklarımız yetiştirmek için gayret ediyoruz. O Çanakkale ruhunu dipdiri ayakta tutabilmek için bu yıldan itibaren başlattığımız ve her yıl devam edecek olan tüm 11. Sınıf öğrencilerimizi Çanakkale gezisine göndermeye devam ediyoruz. Orada ecdadımızın bu vatanı bize nasıl zorluklarla emanet ettiğini görsünler ve bundan sonrada vatanına, bayrağına daha fazla sahip çıksınlar diye bu etkinliğe büyük önem veriyoruz. Belediye olarak birçok konferanslar, paneller ve eğitici tiyatrolar düzenliyoruz. Ayda ortalama 2 konferans ve 2 tiyatroyu Akşehirlilerle buluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
81 İLDE 930 İLÇEDE NASREDDİN HOCA’YI ANLATTIK
Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi tanıtmak, Bilge kişiliğini dünyaya daha iyi anlatabilmek amacıyla Nasreddin Hoca Anma Günleri ilkini 24-26 Ekim’de gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Akkaya, “NEÜ ve Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte Nasreddin Hoca ve Akşehir ile ilgili konferans verildi. İlkokul ve ortaokullar arasında bir fıkra canlandırma yarışması düzenlendi. Bu sene bu yarışmayı bütün ilçe genelinde yapılması noktasında Milli Eğitim ile sözleşme imzaladık. Bu protokol noktasında Türkiye geneli 81 ilde 930 ilçede Nasreddin Hoca Fıkralarını canlandırma yarışmasını ilkokullar arasında düzenledik. Tiyatro şeklinde okulların kendi isteğine göre 4 öğrenciden oluşan canlandırmalarda var. Fıkra canlandırmaları ilçe genelinde tüm Türkiye genelinde tamamlandı. Artık ilçe birincileri ilde yarışacaklar. Sonra her ilden il birincisi çıkacak. 2017 Ekim ayında da il birincileri Akşehir’e gelecek. Önce bölge birincileri ve akabinde Türkiye birincisi seçilecek. 20 bin, 15 bin, 10 bin nakdi ödül verilecek. Bu programla da Nasreddin Hoca ve Akşehir’in daha çok tanınmasını sağlamış olacağız. 2 sene önce Uluslararası Nasreddin Hoca Sempozyumu yapıldı. 56 bilim adamı katıldı. 27 tanesi yurt dışından katılan bilim adamıydı. Bu da Nasreddin Hoca’nın hem ulusal hem de uluslararası bazda tanınması açısından önemliydi” diye konuştu.
NASREDDİN HOCA’NI SADECE GÜLDÜRÜ TARAFINI ALMIŞIZ
“Nasreddin Hoca’nın doğru fıkralarını anlatılması gerektiğine inanıyoruz” diyen Başkan Akkaya, “Nasreddin Hoca derlemesi yapan kişilerin kitaplarından Nasreddin Hoca’nın kişiliğine, eğitimine, maneviyatına uymayan bir sürü fıkra var. Bu fıkralar araştırılıp Nasreddin Hoca’ya ait olduğu düşünülen 124 adet fıkra var. O yüzden tamamen Akşehir Belediyesi yayını olan fıkra kitabı çıkardık. Nasreddin Hoca eğitimci tasavvuf erbabı, hukukçudur. Biz sadece güldürü tarafını almışız. Diğer tarafları hep eksik kalmış. Biz de onu tamamlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ