Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

KELEM (LAHANA ÇORBASI)

MALZEMELER (4 kişilik)

Çorba için: 1 su bardağı dövme (8 saat öncesinden ıslatılmış), 4 su bardağı nohut (8 saat öncesinden ıslatılmış), 5 su bardağı et suyu, 1 yemek kaşığı sadeyağı, 1 yemek kaşığı kuyruk yağı, 1 soğan (ince kıyılmış), 2 yemek kaşığı kıyma kavurması, 200 gram lahana (ince kıyılmış), 1 çay kaşığı tuz. Yüzüne serpiştirmek için 1 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı kakırdak. Terbiyesi: 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 7/2 su bardağı sirke.

HAZIRLANIŞI

Dövme ile nohutu et suyu ile yumuşayıncaya kadar kaynat. Suyu azaldıysa sıcak et suyu ilave ederek beş su bardağına tamamla. Ayrı kapta yağla, soğanı kavur. Kavrulmuş kıymayı, lahanaları ilave et, çevir, dövmeli nohutlu et suyuna ilave et. Özleşinceye kadar kaynat. Tuzu at, beş dakika daha kaynat. Kaseye doldur. Yüzüne yağı kızdır, kuyruğu ilave et, çorbanın yüzüne gezdir. Terbiye ile sofraya al. Pişme Süresi : 30-40 dakika

kelem-corbasi.jpg

 

TAVUK SÖĞÜLMESİ (KEBABI)

MALZEMELER (4 Kişilik)

1 tavuk, tavuğun üzerini kaplayacak ölçüde su, 1 soğan (ayıklanmış), 1 çay kaşığı tuz. Üzerine Sürmek için 2 soğan suyu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 su bardağı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı. Fırın için 2 su bardağı tavuğun haşlandığı su. Beraberinde: Soğan ve yeşillikler.

HAZIRLANIŞI

Tavuğu ayıkla, yıka. Büyük bir tencerede üzerini örtecek kadar suyla ve bir soğanla haşla. Yumuşamaya başlayınca çıkar, tuz at on dakika sonra süzgece al. İki soğanı çok ince kıyarak tülbentten sıkarak suyunu çıkar, baharatlarla karıştır, tavuğun içine dışına sür. Sonra yoğurdu, tereyağıyla ez, tavuğun üzerine sür, tepsiye yerleştir. Tavuğun haşlandığı suyu da koy, fırına sür. Ara sıra kaşıkla tepsideki suyu tavuğun üzerine gezdir. Kızarınca sıcak sıcak sofraya al.

Not: Soğanı günümüzde olduğu gibi rendeleyerek de suyunu çıkartabilirsiniz. Pişme süresi: 1 saat

tavuk-sogulmesi.jpg

 

TANDIR EKMEĞİ

MALZEMELER

Üretme için: 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı ılık su, 2 yemek kaşığı un

Ekmek İçin: 3 su bardağı un, 2 yemek kaşığı üretme, 1 yemek kaşığı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1,5 su bardağı ılık su. Fırın Isısı: 250 derece Pişme Süresi: 30 dakika

HAZIRLANIŞI

Akşamdan bir kapta yoğurt su ve unu karıştır; kapak ört, üstünü bezle sar, sıcak bir ortamda sabaha kadar beklet, üretme yap. Unu hamur tahtasına ele, ortasını aç, üretmeyi, suyu koy, ez; biraz da undan alarak boza kıvamına getir, unu üzerine topla, tuzu serp. Unda çatlamalar meydana gelince, su ile kulak memesinden sert bir hamur yoğur. Yaş bez altında elle çekildiğinde iplik-iplik oluncaya kadar mayalandır. Üç parçaya böl, elle şekil ver ve tandırın duvarını ıslatarak yapıştır, pişir. Fırında pişecekse oval şekil ver elinin sırtıyla bıçak gibi vurarak incelt, yağlanmış tepsiye ekmekleri yerleştir, önceden ısıtılmış 250 derece fırında 30 dakika pişir.

tandir-ekmegi.jpg

 

KENEVİR HELVASI

MALZEMELER (4 kişilik)

Yarım kg kenevir tohumu, yarım litre üzüm pekmezi, 1 su bardağı tuzsuz leblebi, 1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı fındık, 1 su bardağı badem.

HAZIRLANIŞI

Kenevir yağsız olarak rengi değişene kadar kavrulur. Bir tencereye pekmez konur ve kaynatılır. Bu arada leblebi toz olana kadar blenderde çekilir ve servis yapılacak kabın dibine yayılır. Kaynayan pekmeze kavrulan kenevir, iri çekilmiş badem, ceviz ve fındık eklenir, karıştırılır. Leblebi tozunun üzerine dökülür. Donunca servis yapılır. Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olan Kenevir helvası, Selçuklular dönemde 'eğlencelik' adıyla tüketilirdi.  Bol enerji ve besin deposu olarak tüketilen tatlının içeriğinde; kenevir, fındık, ceviz, badem, pekmez ve leblebi bulunuyor.

kenevir-helvasi.jpg