'Omar Bin Hattab' tiyatro oyunu sahnelendi

Hz. Ömer'in hayatını konu alan tiyatro oyunu "Omar Bin Hattab", Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karart Kültür Sanat iş birliği ile Atakum Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.
'Omar Bin Hattab' tiyatro oyunu sahnelendi

Hz. Ömer'in hayatını konu alan tiyatro oyunu "Omar Bin Hattab", Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karart Kültür Sanat iş birliği ile Atakum Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.

İki perdelik tiyatro oyununun ilk perdesinde, ilk halife Hz. Ebu Bekir'in, Hazreti Muhammed'in vefatından sonra halife olarak seçilmesini ve yalancı peygamberlerle mücadelesini ve Hz. Ömer'in halife olmadan önceki karakteristik özellikleri anlatılıyor. İkinci perdede ise Hz. Ömer'in halifeliği, İslam devletinin temellerini atması ve adaleti anlatılıyor.

Oyunun ana teması olan Hz. Ömer'in halifelik sürecini değil, halife olmadan önceki süreci de anlattıklarını söyleyen Karart Kültür Sanat Yapımcısı Osman Genç, "İnsana dair öğretiler veriyoruz. Hz. Ömer nasıl bir insan? İlk perde de Hz. Ebu Bekir'in halifelik dönemini aktarıyoruz. Orda bir 'Ömer' karakteri sunuyoruz. İkinci perde de bu sefer 'halifelik döneminde nasıl bir Ömer var', onu izleyicilere gösteriyoruz. Oyunda pek çok mesaj var. Kadın hakları, adalet olgusu ve birlik beraberlik olgusu var." dedi.

Oyunun senaryo yazımının yaklaşık bir yılda tamamlandığını belirten Genç, "Oyun içerisinde iki farklı savaş sahnesi var. Bunlar için yaklaşık 3 ay kılıç eğitimi alındı. 36 kişilik dev bir kadroyuz. Özel bir tiyatro için zor bir işi yapmaya çalışıyoruz. Amacımız burda mesajı en iyi şekilde, herhangi bir noktadan kısmadan, görsellikten kısmadan izleyicilere sunmak. Bu alanda hakikaten iyi işler yapıldığına seyirciyi ikna etmek." diye konuştu.

Osman Genç, "Samsundayız. Samsun, Kurtuluş Savaşının başlangıç noktası. Bu anlamda birlik ve beraberlik adına Samsun'dan iyi bir mesaj vermek istiyoruz. Bizim birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Bu oyunla izleyicilere bunun da mesajını vermek, buna yönelik çıkarımlar almalarını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karart Kültür ve Sanat Kurumsal İletişim Koordinatörü ve gazeteci Aynur Ayaz ise milli birlik ve beraberlik, milli uyanışla yola çıktıkları "Omer Bin Hattab"ın hayat hikayesiyle, genç yönetmen Fevzi Erden'in katkılarıyla böyle bir tiyatroya öncülük ettiklerini ifade ederek, "Böyle bir prodüksiyon Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildi. Belediyelerimizin büyük katkıları oldu. Karadeniz'de ilk çıkartmayı Samsun Büyükşehir ile yaptık. Samsun halkımızla buradan son günlerde yaşanan olayları hem lanetlemek adına hem de mücadeleye kaldığımız yerden tüm halkımızla devam etmek. Oyun, yakın İslam tarihinden tamamen günümüze uyarlanmış, kurgulanmış bir şekilde temsil ediliyor sahnede." şeklinde konuştu.