Konyalı çiftçilerin yeni gözdesi bu ürün olacak!

Kenevir bitkisinin birçok alanda kullanılabileceğini ve stratejik bir bitki olduğunu söyleyen Başkan Kırkgöz, maliyet ve pazarlamasında herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde Konya için alternatif bir ürün olacağını ifade etti.
Konyalı çiftçilerin yeni gözdesi bu ürün olacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kenevir üretimine izin vermesiyle birlikte üretimi yapılacak 20’nci il Konya oldu. Kenevir ekiminin kullanım alanları, pazarlaması ve faydalarından bahseden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

burak-kirkgoz.jpg
Burak Kırkgöz

‘ÇOK STRATEJİK BİR BİTKİ’

Kenevirin çok stratejik bir bitki olduğunu vurgulayan Kırkgöz, “Tarım Bakanlığı tarafından Konya bölgesinin belirli yerlerinde üretimi yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Kenevir çok stratejik bir bitki. Bunun yanında üretim aşamaları da biraz özenli. Dikkat edilmesi noktalar var. Bununla ilgili çiftçilerimizi bilgilendirmek adına çalışmaların da yapılması gerekiyor. Konya’da bu denenecek. Su tüketiminin daha az olduğunu biliyoruz. Ama yüksek yağış alan bölgelerde yetiştirilen bir ürün.” ifadelerine yer verdi.

kenevir-1.jpg

‘YÜZLERCE FARKLI TÜRÜ VAR’

Kenevirin yüzlerce farklı türü ve yapısı olduğunu belirten Kırkgöz, “Çiftçilerimizin en çok merak ettiği konu, kenevir üretiminden sonra satışı ve pazarının nasıl olacağı, birim alandan kaç kilo ürün kaldırılacağı ve ne kadara satılacağı. Bunlarla ilgili pazar araştırmalarının iyi yapılması gerekiyor. Pazar araştırmasının sonunda ona yönelik ürünlerin kullanılması gerekiyor. Çünkü kenevir bitkisinin yüzlerce farklı tür ve yapıdaki çeşitleri bulunmakta. Hangi çeşitlerin çiftçi için daha avantajlı olacağına bakıldıktan sonra o ürünler üzerinde çalışmalar yapılacak. İnşallah ilerleyen süreçte kenevir sanayisiyle alakalı Konya’da da yatırımlar mutlaka yapılır. Bunlar yapıldıktan sonra çiftçilerimiz tarafından da tercih edileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

kenevir-1.png

‘BİRÇOK KULLANIM ALANI VAR’

Kenevirin birçok alanda kullanılabildiğini söyleyen Kırkgöz, “Kenevirin birçok alanda kullanımı var. Sanayide, ilaçta, gıdada. Konya bölgesinde hangi çeşidin uyacağına, hangi türünün yetiştirileceğini şu anda tam bilemiyoruz. Çünkü bunların denemeleri yapılacak. Üretimi özel izne tabi olduğu için belli standartlarda aranacak. O ilçelerde ilgili jandarma ve emniyet ekiplerinden izinler alınarak, kontrolleri sağlanarak bu çalışmalar yapılacak. Yani izin verildiği takdirde ekilecek. Çünkü normal bir ürün gibi isteyen dikemez. Haşhaş üretimine benzer bir prosedürde çalışma olacak.” diye aktardı.

kenevir-2.jpg

‘ALTERNATİF ÜRÜNLERDEN BİRİ OLACAK’

Çalışmaların olumlu olduğu takdirde kenevirin alternatif ürünlerden biri olacağını dile getiren Kırkgöz, “Konya için olumlu olmasını temenni ediyoruz. Çünkü ürünün olup olmayacağını net olarak bilmiyoruz. Eğer maliyeti düşük, karı yüksek ve pazarında herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımız ürün olursa Konya için alternatif ürünlerden biri olacak. Çünkü Konya bölgesindeki su sıkıntısı çiftçilerimizi alternatif ürün aramaya yöneltiyordu.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :