Konya tarihine imza atacak program başladı!

Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı KONMUN’24 programı ile Konya’da bir ilk gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler prosedürüne uygun olarak global sorunlara çözüm önerileri üretilmesi amacıyla düzenlenen programa, Türkiye genelinden ve yurt dışından 400 lise öğrencisi katıldı.
Konya tarihine imza atacak program başladı!

Konya Valiliği himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin düzenlediği “Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı” başladı. Açılış oturumuna; Konya Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Kulu, Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkanı Seyit Özcan, Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı Kurucusu ve Genel Sekreteri Can Ahmet Kılıç da katıldı. Birleşmiş Milletler prosedürüne uygun olarak global sorunlara çözüm önerileri üretilmesi amacıyla düzenlenen, Türkiye genelinden ve yurt dışından 400 lise öğrencisinin katıldığı konferans 4 gün sürecek.

uluslararasi-konya-model-birlesmis-milletler-konferansi-konmun24-002.jpg

‘ANADOLU’DAKİ GENÇLİĞE DİPLOMASİYİ ÖĞRETECEK’

Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı Kurucusu ve Genel Sekreteri Can Ahmet Kılıç, programın amacından şu şekilde bahsetti; “Bundan yaklaşık bir sene önce bir hayalim vardı. Bu hayal öyle bir hayaldi ki kimse gerçekleşmesine ihtimal bile vermedi. Ekibimle birlikte bir yıl evvel öyle bir işe kalkıştık ki bu işin çok farklı perspektifleri vardır. Düzenlenecek olan bu konferans, en başta dünyanın çeşitli coğrafyalarında zülüm gören toplumlara karşı yüzünü çeviren, faaliyete geçmeyen ve kınamakla kalan Birleşmiş Milletler Organizasyonuna bir nota verecektir. Bu konferans, yüksek prestijli etkinliklerden, böylesine kaliteli organizasyonlardan uzak kalan Anadolu gençliğine diplomatik iletişimlerin nasıl sürdüğünü genç yaşta öğretecektir. Bu konferans delegelerine toplumun hangi kesiminden olduğu fark etmeksizin, düşünce yapısı ne olursa olsun bir temsilcilik verecektir.”

uluslararasi-konya-model-birlesmis-milletler-konferansi-konmun24-001.jpg

‘TÜRK MİLLETİNE AİTTİR’

Kılıç, şu sözleriyle konuşmasını sonlandırdı; “Birleşmiş Milletler Konferansı yapmamızın en temel sebebi, tüm diplomatik oluşumlara bir reform getirilmesidir. Orta Doğu’nun bize ihtiyacı var. Mazlum milletlerin bize ihtiyacı var. Biz büyüklerimizden insan ayrımı yapmasını değil, zalime Alp, mazluma Eren olmayı öğrendik. KONMUN 4 gün sonra bitecektir. Yanlışıyla, doğrusuyla bu mücadele benim şahsımda Türk milletine aittir. Takdir siz kıymetli delegelerimizindir.”

uluslararasi-konya-model-birlesmis-milletler-konferansi-konmun24-003.jpg

‘GELECEĞİN DÜNYASINA İZ BIRAKACAKLAR’

Yapılacak olan programla geleceğin dünyasına öğrencilerin iz bırakacağını vurgulayan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul, “Merhametin, hoşgörünün, tevazuunun, kültürümüzün ve medeniyetimizin beşiği konumunda olan şehirlerimizden biri olan Konya’da bulunmaktan son derece memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün burada geleceğin dünyasında iz bırakacak mesajlarıyla, dünyanın içinde bulunduğu bu krize çözüm üretecek müthiş bir genç nesil geliyor. Dil bilen, özgüveni tam, temsil yeteneğine sahip, kültürünü tanımış, medeniyet değerleri ile yoğrulmuş müthiş bir nesil. Gençlerimizi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

‘MESAJLARINI İLETECEKLER’

Açılış programında konuşmalarına yer veren İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, “Öğrencilerimizin Birleşmiş Milletleri temsil ettikleri eğitsel bir simülasyon olan Model Birleşmiş Milletler, gerek bu vasıfları öğrencilerimize kazandırılması, gerekse gençlerimizin dünyanın siyasal sistemini daha yakından tanımaları açısından çok önemlidir. Meram Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi öncülüğünde yürütülen Konya Model Birleşmiş Milletler konferansı, 2024 küresel gündemlerini gençlerimizin hayatında yer almasına katkı sunması açısından büyük bir önemi ifade etmektedir. Ülkemizde 62 okulun dahil olduğu bu organizasyona Almanya, Norveç ve Özbekistan’dan toplam sekiz okul katılımı sağlamıştır. Başlıklarını İngilizce olarak ele alacak altı farklı komite sunacakları çözüm önerileri ile Birleşmiş Milletler esas kurullarına da buradan mesajlarını iletmiş olacaklar. 225 delegenin katılımı ile dört gün sürecek konferansın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

uluslararasi-konya-model-birlesmis-milletler-konferansi-konmun24.jpg

‘VİZYONUN GENİŞLETİLMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM’

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Murat Koru, dünyanın dört bir yanından gelen genç fikirlerin buluştuğu platformun, sadece bir konferans olmanın ötesinde geleceği şekillendirecek liderlerin yetişmesine vesile olacağını ifade ederek, “Organizasyonda emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bu konferansın sizlere ilham vermesini ve geleceğe dair vizyonunuzu genişletmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘DÖNÜM NOKTASI OLMASINI UMUYORUM’

Dünya Uygur Konseyi Birleşmiş Milletler Temsilcisi Zümretay Arkin ise, “Herkesin adil, sağlıklı ve adalet içinde yaşayabileceği bir dünya hayal ediyoruz. Nesiller arası diyalog ve iş birliği istiyoruz. Umuyorum ki bu Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı hayatlarınızda bir dönüm noktası olur. Hayallerimizi, beklentilerimizi eylemelerimize yansıtalım ve daha iyi bir dünya inancından asla vazgeçmeyelim, bu bizimle mümkün” dedi.

 Muhabir
Etiketler :