"İş dünyası yeni anayasa bekliyor"

Bu hafta söyleşi kuşağımızda KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile Başkanlık Sistemi, Konya ve Türkiye ihracatı, Konyaspor ve Konya Tarım Fuarı hakkında konuştuk.
"İş dünyası yeni anayasa bekliyor"

Mevcut Anayasa’nın Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, yeni anayasa konusunda diğer partilerin söz verdiğini bunu yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Son dönemin en çok tartışılan konuşulan konularından biri ‘Yeni Anayasa’. Yeni Anayasa iş adamları için ne ifade ediyor. İş adamları yeni anayasada kendilerini ne kadar görecek? Ya da ne kadar görmeli…

Mevcut Anayasa Türkiye’nin en önemli sorunu. Meclis hiç Anayasa yapmadı. Hep askeri dönemde yapılan anayasalarla idame edildik. 1982 Anayasası merkeze devleti koyan, halkı dikkate almayan bir Anayasa. Her 2-3 yılda bir maddeleri değiştiği için başı sonu belli değil. 2007 yılında 2 partili bir meclis var. AK Parti adayını belirledi. CHP girmedi. Sonra 367 garabeti çıktı. 1980 yılında biz cumhurbaşkanı seçemediğimiz için ihtilal oldu. Meclis neredeyse feshe doğru gidiyordu. O can havliyle hem seçim kararı alındı hem de cumhurbaşkanını bundan sonra halk seçsin.

erdogan-002.jpgBu noktada araya girmek istiyorum. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Yani Cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesinin ne gibi kazançları oldu ülke için?

1982 Anayasasının temek problemlerinden biri de Cumhurbaşkanının parlamento seçiyor ama parlamentodan daha güçlü. Şu anda Türkiye’de Cumhurbaşkanının yetkileri çok fazla. Birde halk tarafından seçilince halkada hesap vermeyle beraber yetkiler kullanılmaya başlayınca da sorunlar çıktı. Önce Cumhurbaşkanının seçiyoruz, sonra birde Başbakan seçiyoruz. Böyle bir yapı dünyada yok. Dünya ikisinden birini seçiyor. Bizde de öyle olmalı. Ya Cumhurbaşkanının ya da Başbakanı seçmemiz gerekiyor. Şu anda Türkiye’nin şansı Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın geçmiş hukuku. 80 milyonluk ülkenin kaderini iki kişinin geçmiş samimiyetleriyle mi ayakta tutacağız. Ya farklı düşüncelerdeki insanlar seçilirse ne olacak. Geçmişte Ahmet Necdet Sezer parlamentodan seçilmesine rağmen yetki kargaşasına düşülüp Anayasa fırlatıldı 2001 krizi yaşandı. Çünkü cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın çok fazla yetkisi var.  Aynı konuda ikisine de yetki veriyorsunuz. İkisi de kullanmaya kalkınca problem oluyor. İş alemi adına söylüyorum. Kimi seçeceksek bir kere seçelim.

mahkeme.jpgHaliyle bunun zararını da en çok iş dünyası çekiyor sanıyorum?

Bu tip kargaşadan en fazla zarar görecekte yine iş dünyası oluyor.  Benim kişisel kanaatim başkanlık sistemini bu ülke için daha doğru olduğudur. Ama halkın isteğine de razı olurum ama bu modeli istemiyoruz.  Kurucu meclisin dışında bir anayasamız yok. Sırf bunun için bile anayasa yapmaya değer. Meclisteki diğer partileri anlamak mümkün değil. Yeni Anayasa bugünkü parlamenterlerin onurudur. Hepsi söz verdi. O zaman söz onurdur. Şimdi onurlarını korumaları gerekiyor.  2016 ile ilgili pozitif mesajlar veriyorsunuz. Konya ticari hayatının 2016’da karşılaşabileceği riskler ve pozitif görünümler ne olabilir? Önümüzdeki günlerde başlayacak bir Tarım fuarı var. Bu güzel ama biz birazda Konya’yı sanayi şehri olarak görmek istiyoruz. İhracat hedefi olarak 15 milyar dolar tarımla sağlanacak gibi de görünmüyor. Konya’yı önümüzdeki 3 yıl içinde nasıl bir gelecek bekliyor? Konya’dan 2002-2015’e kadar Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. 2001 yılında Konya’nın Türkiye ihracatından aldığı pay binde 33 ‘tü. Şubat ayı sonu itibariyle yüzde 1.04’e çıktık. Hedefimiz Türkiye’nin ihracatının yüzde 3’ünü yapabilmek. 2023’e koyduğumuz zor bir hedef. Ama hedef zor olmazsa mücadele etmesi de zor. Biz bu konuda iyi gidiyoruz. Dünyadaki bütün olumsuz gelişmelere rağmen kan kaybını durdurduk. Konya hızlı bir şekilde sanayileşiyor. Ama temek problem henüz teknoloji ve Arge konusunda istediğimiz noktada değiliz. Şu anda Türkiye’nin ilk 10’undayız. 4.Organize Sanayi Bölgesinde yeni tesisler bitti. 5. OSB ile ilgili çalışmalar devam ediyor.  Bizim ağır ulaşım problemlerimiz çözülüyor. Hava yolu, Hızlı tren, karayolu çalışmaları devam ediyor. Konya’nın sıkışmasının yegane sebebi ulaşım zorluğu.

sevinc.jpgPeki sayın Öztürk, sporla da yakından ilginizi biliyoruz. Son dönemde büyük atılım için de olan Konya sporunun ve Konyaspor’un Konya’ya katkısı nedir?

Başkan Ahmet Şan olmak üzere teknik direktör Aykut Kocaman ve bütün ekibi bu bütçe ile bu duruma gelinmesini tebrik etmek gerekiyor. Burada asıl olan bu bütçeyle buralara geliyorsunuz. Bu bütçeyle Trabzonspor ve Galatasaray’ın üstündesiniz. Konyaspor’un bütçesi son 4 takım içerisinde. Biz bu bütçeyle bunu başarıyorsak öncelikle bunu başaranları tebrik edeceğiz. Stadyum noktasında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etmek gerekiyor. Ateşleyen stat oldu. Bütün ulusal kanallarda Konyaspor’un 42.dakika şovu diye çıkıyor. Türkiye Kupası’ndan yarı finaldeyiz. Temiz maçlar yapıyoruz. Saha olayları, küfür yok. Türkiye’ye örnek olduk. Milli takımımızı hem futbol hem de dualarla Fransa’ya gönderdik. Konyaspor’un bu başarısı Konya’nın birlik ve beraberliğine katkısı oldu. Hepimize moral verdi. Şehircilik kültürünü güçlendiriyor. Herkesin 1. Takımı Konyaspor oldu.

selcuk-ozturk--(1)-002.jpg

Ve yine son olarak önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Tarım Fuarı hakkında neler söylemek istersiniz?

Tarım Fuarı Avrupa’nın 3. Türkiye’nin ise en büyük fuarı olmaya aday. 300 bin civarında bir ziyaretçi hedefimiz var. Yerin yetmemesi ile ilgili sitemler alacağız. Tarım sektörü gıda güvenliği açısından baktığınızda Konya için büyük bir şans.

Fuarda bunun en önemli vizyonu oldu.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ