'Hiç kimsenin dokunulmazlığı kötüye kullanma hakkı yoktur'

Adalet Bakanı Bozdağ, "Yasama dokunulmazlığı, yasama organı üyelerinin suç işleme hakkına veya hürriyetine sahip olduğu anlamına gelmez. Hiç kimsenin dokunulmazlığı kötüye kullanma hakkı yoktur." dedi.
'Hiç kimsenin dokunulmazlığı kötüye kullanma hakkı yoktur'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "Yargıda Zaman Yönetimi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Anayasa'nın 83. Maddesi'nin başlığının "Yasama Dokunulmazlığı" ve "milletvekili dokunulmazlığı" olarak adlandırılan ayrıcalığın, milletvekillerine yasama faaliyetlerini özgürce sürdürebilmeleri için tanınmış bir hak olduğunu söyledi.

Bu açıdan yasama dokunulmazlığının, bir milletvekiline "suç işleme özgürlüğü" tanımadığına dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi:

"Yasama dokunulmazlığı, herhangi bir TBMM üyesinin suç işleme konusunda, diğer vatandaşlardan ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğu anlamını taşımıyor. Yasama dokunulmazlığı yasama organı üyelerinin, suç işleme hakkına veya hürriyetine sahip olduğu anlamına gelmez. Yasama dokunulmazlığı zırhına bürünerek herhangi bir milletvekilinin suç işlemesi, yasama dokunulmazlığını kötüye kullanması anlamına gelir. Hiç kimsenin anayasanın kendisine tanıdığı bu dokunulmazlığı kötüye kullanma hakkı yoktur."

Bozdağ, milletvekillerine "dokunulmazlık cübbesini", bizzat miletin giydirdiğini ve milletvekillerinin bu hakkı, ancak yasama ve denetim faaliyetlerinde milletin hakkını hukukunu korumak için kulanabileceğini belirterek, "Maalesef suç örgütlerine, terör örgütlerine, terör eylemlerine destek veren ve bazılarının fiili katıldığı iddia olunan pek çok fezlekeyi de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gördüğümüzü ifade etmek isterim." dedi. 

"Gerçeği anlayamayanlar cehaletten kurtulamayanlardır"

Terör örgütlerinin ortaya koyduğu vahşete karşın, kimilerinin bunu görmek yerine, devleti suçlamaya kalktığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Terör örgütlerinin ortaya koyduğu saldırılar, vahşi cinayetler karşısında, hendekleri, çukurları, barikatları, teröristleri, otomatik silahları, roket atarları, el bombalarını, canlı bombaları ve onların saldırıları sonucunda şehit olanları görmeyip, sadece devleti suçlayan ünvanı, titri ne olursa olsun kişiler de teröre manevi destek çıkmaktadırlar. Acıyı bu millet yaşamaktadır, kanı bu millet görmektedir. Milletin gözlerinin gördüğü vahşeti, kulaklarının duyduğu çığlığı, acıyı, akıllarının, kalplerinin idrak ettiği gerçeği göremeyenler, duyamayanlar, anlamayanlar, hangi üniversiteyi bitirirse bitirsin, isminin önünde hangi sıfat yazarsa yazsın, cehaletten kurtulamayanlardır."