"e-VERİ" projesine "En İyi Araştırma Veri Tabanı" ödülü

"e-VERİ" projesine "En İyi Araştırma Veri Tabanı" ödülü

Global Banking and Finance dergisinin Türkiye’deki "En İyi Araştırma Veri Tabanı" ödülü, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından sermaye piyasalarının kullanımına sunulan "e-VERİ: Sermaye Piyasaları Veri Bankası" hizmetine verildi.

MKK Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Ergincan, "e-VERİ: Sermaye Piyasaları Veri Bankası" hizmetinin bankacılık ve finans alanında uluslararası çalışmalara imza atan Global Banking and Finance dergisi tarafından 2016 yılının Türkiye'deki "En İyi Araştırma Veri Tabanı" ödülüne layık görülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ergincan, e-VERİ projesiyle, başta Merkezi Kaydi Sistem ve e-MKK Bilgi Portalında yer alan veriler olmak üzere sermaye piyasası ve finansal piyasalardaki verilerin yatırımcıların yatırım kararlarına, akademisyenlerin akademik çalışmalarına ve karar alma mekanizmalarında yer alan kurumların karar alma süreçlerine katkıda bulunduklarını belirterek, bu katma değerli proje ile verilerin tek bir noktada toplanmasına, analiz edilmesine, modellenmesine, paylaşılmasına ve RISE:Yatırımcı Risk İştahı Endeksi gibi yeni endeks ve öncü göstergeler oluşturulmasına olanak sağladıklarını ifade etti.

Ergincan, şunları kaydetti:

"Kuruluşumuz Ar-Ge Merkezi’nin en önemli projelerinden biri olan e-VERİ projesi ile uluslararası standartlarda finansal bilgi hizmetleri verilmesinin İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi’ne dönüşümünde diğer finans merkezleri karşısında rekabet avantajını arttıracağını öngörüyoruz. e-VERİ projesinin bugüne kadar aldığı ödüller MKK’nın vizyonunun yansımaları açısından önemli. Projenin nihai amacı; sermaye piyasalarında üretilen tüm verilerin MKK aracılığı ile ilgili taraflara güvenli, tutarlı ve doğru bir şekilde iletilmesidir. Böylece birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde olduğu gibi, Türkiye sermaye piyasası verileri de kullanılarak analiz edilebilmesine ulusal ve küresel düzeyde imkan sağlayacak."

Global Banking and Finance Review editörü Wanda Rich ise e-VERİ projesinin Türkiye Sermaye Piyasaları için oldukça kapsamlı bir veri analizine olanak sağladığına dikkati çekerek, "MKK’nın gelecek yıllarda da sektörünün önünde gelen çözüm ve uygulamalar üretmeye devam edeceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.