'Cenevre görüşmelerinde ilerleme kaydedilmedi'

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, Cenevre'de devam eden Suriye görüşmelerinde ilerleme kaydedilmediğini belirtti.
'Cenevre görüşmelerinde ilerleme kaydedilmedi'

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de ikinci haftasına giren Suriye görüşmeleri kapsamında, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi başkanlığındaki rejim heyetiyle bir araya geldi.

Geçen hafta başlayan görüşmelerin ilk gününde de Mistura'ya siyasi geçiş sürecine ilişkin önerilerini sunduklarını ve kendisinin sorularına cevap verdiklerini ifade eden Caferi, görüşmelerin gidişatına ilişkin ise "İlerleme kaydedilmedi." dedi.

"Esed'in geleceğine" yönelik soruya ise Caferi, "Devlet Başkanı Esed'in Suriye görüşmeleriyle bir ilgisi yok. Bu, zaten müzakere konusu da değil." yanıtını verdi.

"Çok az ilerleme kaydedilmesi endişe verici"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde ilerleme kaydedilebilmesi için taraflara siyasi geçiş sürecinin konuşulmaya başlanması çağrısında bulundu.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan de Mistura, müzakerelerde çok az ilerleme kaydedilmesinin endişe verici olduğuna dikkati çekerek, taraflara siyasi geçiş sürecinin konuşulmaya başlanması çağrısında bulundu.

De Mistura, "Siyasi geçiş konusunda ilerleme kaydedilemezse ne çatışmaların durdurulması anlaşması ne de insani yardımların ulaştırılması sürdürülebilir" dedi.  

Rejim heyetinin başkanı Caferi'nin siyasi geçiş anlayışının ne olduğuna ilişkin bir soruya de Mistura," Bu soruyu kendisine ben de sordum ve bana siyasi süreci konuşmak için çok erken olduğunu söyledi. Erken, yakında anlamına geliyor anladığımız kadarıyla" cevabını verdi.