Cammu Keşmir'de hükümet sorunu

Cammu Keşmir'de hükümet sorunu

Hindistan'ın kuzeyindeki Cammu Keşmir'de koalisyon hükümetini oluşturan Halkın Demokratik Partisi (PDP) ile Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) ortaklığının devam etmesiyle ilgili görüşmelerden sonuç alınamadı.

Hindistan'da iktidarda bulunan BJP liderleri, Cammu Keşmir'de PDP ile koalisyon ortaklığını sürdürmek için bir süredir yapılan görüşmelerde sonuca varılamadığını açıkladı.

BJP'nin görüşmelerden sorumlu yetkilisi Ram Madhav, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, koalisyon ortaklığı için yeni koşullara açık olmadıklarını ifade ederek, "Yeni koşullar olacaksa da bunlar hükümet kurulduktan sonra konuşulmalı." dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen PDP'nin üst düzey bir yetkilisi ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keşmir yönetimindeki ortaklarının bu hareketinden memnun kalmadıklarını dile getirerek, "Biz sadece koalisyon anlaşmasında söz verilen şeylerin yapılmasını talep ettik, yeni bir koşul ileri sürmedik." diye konuştu.

Yetkili, ittifak sözleşmesine göre eyalet yönetimine verilmesi gereken iki hidro-enerji projesi, önceden belirlenen bölgelere asker temini, Srinagar ve Cammu kentlerinin "akıllı şehirler" projesine dahil edilerek gelişimlerinin sağlanması ile sel baskınları için yapılan maddi yardımın artırılması konularında adımların atılması gerektiğini ifade etti.

İşlevsel bir hükümetin yokluğunda Cammu Keşmir'i merkezi hükümet tarafından atanan NN Vohra idare ediyor. Vohra, partiler arası koalisyonla 44 üyeli bir hükümetin kurulamaması durumunda meclisi feshetme yetkisine sahip. 

Cammu Keşmir'de bağımsızlık isteyenler, seçimlerin amacının "bölgede demokrasi varmış gibi göstermek" olduğunu savunarak gelecek seçimlere katılmayı reddediyor.

Müftü Muhammed Seyyid önderliğindeki PDP, Şubat 2015'te iktidardaki BJP ile koalisyon kurarak Cammu Keşmir'de yönetime gelmişti. Ocak ayında Seyyid'in ölümünün ardından kızı ve varisi Mehbuba Mufti, BJP'nin koalisyon şartlarını yerine getirene kadar eyalet başbakanlığı rolünü üstlenmeyeceğini açıklamıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı, çeşitli grupları Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için  silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.