Bir Milletin Yeniden Dirilişini Anlatan “Direniş Karatay” Kitabı Yayımlandı
Türk devlet tarihinin en sıra dışı yüzlerinden, Anadolu Selçuklu Emiri Celâleddin Karatay’ın hikayesini anlatan Direniş Karatay adlı tarihi roman KTO Karatay Üniversitesi’nin destekleriyle yayımlandı.
Türk devlet tarihinin en sıra dışı yüzlerinden, Anadolu Selçuklu Emiri Celâleddin Karatay’ın hikayesini anlatan Direniş Karatay adlı tarihi roman KTO Karatay Üniversitesi’nin destekleriyle yayımlandı. Usta Yazar Selman Kayabaşı tarafından kaleme alınan eser Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemi ve Osmanlı’nın kuruluş hikâyesinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Adını 1251 yılında Emir Celâleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi’nden alan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yayımladığı eserlere bir yenisini daha ekledi. KTO Karatay Üniversitesi Yayınları tarafından 2017 yılında edebiyat dünyasına kazandırılan “Direniş Karatay” kitabı, usta yazar Selman Kayabaşı tarafından kaleme alındı. Direniş Karatay, Anadolu Selçukluları’nın en zor dönemlerini ve bu zor dönemlerin atlatılmasında öncü bir isim olan Emir Celâleddin Karatay ve Ahi Teşkilatı’nı konu ediniyor.
Anadolu Direnişi Karatay Medresesi’nden Başladı
Moğolların Anadolu’yu işgal ettiği dönemde, Anadolu direnişinin Karatay Medresesi etrafında örgütlenmesini anlatan tarihî roman, Osmanlı Devleti’nin güçlü bir imparatorluk olarak altı asırdan fazla dünya tarihine yön vermesinde Selçuklu’nun, Ahi Teşkilatı’nın ve Karatay Medresesi’nde vücut bulan “medrese kültürü”nün önemine vurgu yapıyor.
Kılıçla Değil, İlimle Savaştılar
Anadolu’yu istila etmeye çalışanlarla sadece kılıçla savaşılmayacağını, ilmin de bu savaşta etkin bir rol oynayacağını görerek medrese kurmaya yönelen Emir Celâleddin Karatay’ın mücadelesini anlatan eser, eğitim kurumlarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
“Bir Milletin Asıl Dirilişi Eğitim İle Olur”
Kitapla ilgili görüşlerini aktaran ve Selçuklu Devleti Emiri Celâleddin Karatay’ın, kurmuş olduğu medrese ile her türlü saldırıya karşı ilim, irfanla bir medeniyetin yeniden inşasına vesile olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, “KTO Karatay Üniversitesi, 1251 yılında Emir Celâleddin Karatay tarafından kurulan medresenin devamı olarak 2009 yılında yeniden eğitim-öğretime başladı. Karatay Medresesi, geçmişe baktığımızda, derin ve önemli bir yere sahiptir. Bir milletin direnişinde ilmin rolünü burada çok net bir şekilde görüyoruz. Celâleddin Karatay’ın kuruculuğunu üstlendiği Karatay Medresesi, nitekim Selçuklu’nun Osmanlı olarak yeniden dirilişinde rol oynayan âlimleri de yetiştirmiş bir eğitim kurumudur. KTO Karatay Üniversitesi olarak bir asır sonra yine aynı isimle eğitim vermenin gururunu yaşıyor, bir milletin dirilişinde ilmin önemini bilerek ismimize yaraşır hizmetler yapmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Selçuklu Tarihi Alanında Önemli Bir Kaynak”
KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, Selçuklu tarihi alanında önemli bir kaynak olacak yeni bir eseri yayın hayatına kazandırmanın gurur ve sevincini paylaştıklarını belirterek, bundan sonra da üniversite olarak üstlendikleri tarihî misyon çerçevesinde bu çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi.
Direniş Karatay Kitabının Yazarı Selman Kayabaşı Kimdir?
Selman Kayabaşı, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Tarih ve siyasetin yoğunlukla işlendiği eserleri askerî kurumlar ile polis akademilerinde tavsiye edilmiştir. Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin konsept danışmanlığını yapmıştır. Kitaplarının birçok bölümünü Kudüs, Rodos, Saraybosna, İsfahan, Konya, Horasan, Kırım gibi roman kahramanlarının yaşadığı şehirlerde yazmıştır. Yazar Kayabaşı; Kafkas Ruleti, Teşkilat, Operasyon, Muhsin Yazıcıoğlu Suikastı ve daha birçok esere sahiptir.