Altın fiyatlarındaki yeni artış şaşırtıyor!

Orta Doğu'daki gelişmeler sonrası dünyanın en güvendiği yatırım aracı altın fiyatlarındaki yükselişle şaşırtarak bir ülkeyi hedef tahtasına oturttu.
Altın fiyatlarındaki yeni artış şaşırtıyor!

Dünya genelinde altının bu yıl rekor kıran rallisi, piyasa gözlemcilerini şaşırttı. Özellikle Orta Doğu’daki gerilimler sonrası altın fiyatları yükseliş trendine girdi. 23 Nisan resmi tatil gününe yakın piyasada altın fiyatlarında gerileme görülmüştü.

İran - İsrail arasındaki gerilimin azalması altın fiyatlarındaki ibreyi aşağı çevirmişti. Ancak olası bir savaş ihtimali nedeniyle yükseliş trendine girmiş durumda.

TÜRKİYE PİYASASI

Ons altın, geçtiğimiz günlerde 2295 dolara kadar gerilemişti. Şu sıralarda ons altın 2324 dolar bandında. Yatırımcılar en çok gram altın ve külçe altın fiyatlarını araştırıyor. Piyasalarda şu sıralarda gram altın alış 2.431,83 bin TL, satış 2.675,42 bin TL olarak işlem görüyor.

Türkiye piyasasında altın inişli çıkışlı seyrini sürdürürken dünya genelinde bazı stratejistler meraklandıran açıklamalarda bulundu. Altının yükselmesindeki sebep olarak Orta Doğu'daki olayların yanı sıra Çin'deki ekonomik gelişmeler de görüldü. Financial Times, "Çinli spekülatörler altının yükselişini hızlandırdı" diyerek Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndan gelen verilere dikkat çekti.

KRİTİK RAKAM

BullionVault stratejistleri ise 2 haftadan uzun bir süre önce "Altın fiyatı Çin'in 'spekülasyon ve abartılı' uyarıları arasında üst üste 8'inci rekoru kırdı" dedi ve geçtiğimiz Çarşamba günü "Çin'in altın yatırımının karışık verilerle (ons) 2400 $'da 'güçlü' olduğunu" ekledi.

Şangay Altın Borsası fiyatları bugün öğleden sonraki gösterge müzayedesinde gram başına 548 Yen'e yükseldi, Salı günkü 3 haftanın en düşük seviyesinin %1,0 üzerinde ve Londra kotasyonlarına göre primi koruyarak dünyanın 1 numaralı altın tüketicisi ülkesine külçe ithal etme teşviki sağladı.

ÇİN HEDEFTE

Financial Times madencilik sektörünün Dünya Altın Konseyi'nden piyasa stratejisti John Reade'in sözlerini şöyle aktardı:

"Çinli spekülatörler altını gerçekten boğazından yakaladı.''

AVRUPA'DA GÜMÜŞ VE KÜLÇE HAREKETLİLİĞİ

Londra'da külçe altın Çarşamba öğleden sonra art arda 13. seansında Troy ons başına 2.300 doların üzerinde sabitlendi. Bu ivme Rusya lideri Putin'in NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğin nükleer açıdan "risk" oluşturduğunu söylediği Şubat ayının sonundan bu yana %13,3'lük bir artış gösterdi.

Gümüş ise Mart ayının başından itibaren Londra'nın öğlen göstergesinde %21,2 artışla sabitlendikten sonra dünkü 12 seanslık en düşük seviyesinin 80 sent üzerinde, ons başına 27,50 dolara yakın bir yükseliş kaydetti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :